Inditex continua la política implacable d’amuntegar riquesa en bescanvi de precarietat de feina. Després d’obtenir beneficis de 866 milions d’euros en el tercer trimestre d’enguany, el grup empresarial de moda dirigit per Amancio Ortega vol acomiadar 25.000 treballadores. Les venedores de Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius i Pull&Bear preparen mobilitzacions contra un pla que preveu de tancar botigues d’aquestes marques en els dos anys vinents, vora de 600 a l’Estat espanyol. Les treballadores alerten que no es rifin de les seves vides i que es tracta d’un ERO cobert. A Alcoi, CCOO ha arribat a un acord per a garantir la resituació del personal de les botigues tancades de Massimo Dutti, Zara i Lefties.

Els antecedents d’Ortega no conviden pas a ésser optimista: el maig de 2019, va fer una donació de 310 milions d’euros per a lluitar contra el càncer, una acció no tan solidària com sembla atès que, entre el 2011 i el 2014, es va estalviar 600 milions d’euros en impostos gràcies a tècniques d’enginyeria fiscal, segons un report presentat a l’Europarlament. La infracció li va sortir bé de preu: el Suprem tan sols el va condemnar a pagar 33 milions d’euros a Hisenda. El 2011, l’empresa va haver de pagar-ne 1,36 al Brasil després que una investigació hi descobrís treball en condicions d’esclavatge.

El juny de 2019, Zara va ésser condemnada per haver acomiadat una treballadora que havia denunciat l’empresa després d’encadenar-hi 57 contractes, -28 dels quals per mitjà d’ETT-, en dos anys i mig. L’empresa va poder triar entre pagar una sanció de 3.324 euros o tornar-la a admetre.

Fa mig any, l’empresari va emprar l’excusa de la pandèmia per a anunciar el tancament d’entre 250 i 300 botigues. I mentre algunes poblacions espanyoles pensaven en dedicar-li un carrer, va filtrar-se que el 2019 Ortega havia pagat 70% dels impostos d’Inditex fora d’Espanya. La matriu del hòlding té la seu a Arteixo (A Coruña) però l’empresa holandesa ITX Merken és la propietària de les marques Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Pull& Bear, Bershka, Oysho, Uterqüe, Lefties i Stradivarius. La companyia fabrica la roba a empreses foranes al grup, situades a Bangladesh, Marroc o Turquia, que la venen a ITX Trade, amb filial a Suïssa, on l’impost de societats oscil·la entre 5% i 7,6%, -a diferència d’Espanya on es fa pagar a 25%. Les filials irlandeses ITX Fashions Ldt per a vendes online i ITX RE dedicada a les assegurances completen l’entramat: les empreses del hòlding paguen assegurances a aquesta darrera filial, les comptabilitzen com a despesa i d’aquesta manera redueixen els beneficis en països on els impostos són més alts. Finalment, Inditex té un sistema de royaltys mitjançant el qual 5% de les vendes fiscalitzen a Holanda; una pràctica que, segons el report ‘Exploring Zara’s tax avoidance business’, permet eludir 50 milions d’euros anyals a Hisenda.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,