La darrera setmana ha estat protagonitzada pels anuncis de Pfizer d’una vacuna amb una efectivitat de 90%, seguit d’una de Moderna que n’arriba a 94’5%. El primer que trobem a faltar és que s’expliqui detalladament els efectes a 5’5 %-10% de la població restant. Perquè si fossin efectes greus, no cal dir la mort, seríem davant d’un cas literal d’un remei que és pitjor que la malaltia, que no té ni de bon tros aquest efecte percentual sobre la població.

Un segon camp per a reflexionar és com els mitjans de comunicació han amagat una dada que la població té dret a conèixer en un tema tan important: resulta que Moderna, una empresa molt jove, no té ni un sol medicament aprovat per al seu consum. És aberrant de recomanar a la població esporuguida que posi la seva vida en mans de qui no ha demostrat res. I no diguem pas si s’arribessin a imposar les tesis que es decanten per l’obligatorietat de vacunar.

Un tercer àmbit de reflexió és considerar com, simples expectatives publicades a nivell mundial, comporten beneficis per a la Borsa. I és que, en poques hores, les accions de Moderna van pujar vora 10% i al 2020 han multiplicat per cinc el seu valor. És a dir, que en aquest any horrorós per a la humanitat ha estat rodó per als executius de Moderna: els cinc principals executius que han venut accions per més de 89 milions de dòlars han obtingut guanys sucosos gràcies a la campanya global i gratuïta que els han fet els mitjans de comunicació.

Un quart punt que cal tenir en compte és que Moderna va tenir el rècord en una oferta pública d’accions per a empreses de biotecnologia,  tot obtenint al desembre del 2018, 600 milions de dòlars per 8% d’accions. És a dir, un valor total de 7.500 milions de dòlars… per una companyia sense productes i amb pèrdues acumulades de 1.500 milions de dòlars que ara és valorada en 35.000 milions. Algú sabia massa coses al 2018 d’allò que passaria al 2020?

Finalment, cal parlar de portes giratòries: a Catalunya i a l’Estat espanyol els ciutadans són estafats per polítics que beneficien empreses privades amb tarifes i peatges abusius, les quals després incorporen aquests polítics als consells d’administració. Aquest, com tants d’altres, serà un tema a corregir després de la independència.

Pel cas que tractem aquí, no cal fer una investigació estil Watergate per a detectar conflicte d’interessos. Tan sols cal anar a la Wikipedia per comprovar que Moncef Slaoui, responsable del programa Operation Warp Speed encarregat d’accelerar la producció d’una vacuna per a la Covid, va ésser membre de la Junta de Moderna entre 2017 i 2020 i va rebre 483 dòlars per la vacuna -però s’ha de dir que no es l’empresa que rep més fons del programa-.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,