Durant les darreres setmanes hem vist vídeos d’ ’’activistes’’ en actes vandàlics contra diverses obres d’art europees. La raó de tals actes és protestar contra la crisi climàtica que la ONU afirma que ja ha començat i fer pressió als governs dels països occidentals, especialment els europeus, per a aturar les explotacions de petroli i gas natural.

Un dels autors del darrer atac, perpetrat contra l’obra ‘’Els Gira-sols’’ de Vincent Van Gogh, afirma que ‘’les llars britàniques hauran d’elegir entre menjar o escalfar-se aquest hivern’’, però que malgrat tot, ‘’el cost del petroli i el gas no es limita solament a les factures. Somàlia s’enfronta a una fam apocalíptica a causa de la sequera i alimentada per la crisi climàtica’’. Tal afirmació és completament errònia, però. La fam de Somàlia és causada a causa de l’imperialisme que alimenta els conflictes civils i de les normatives ‘’ecologistes’’ d’organitzacions supragovernamentals que eviten que els ciutadans puguin disposar dels recursos del seu país com ho creguin convenient.

Un exemple dels resultats d’aquesta mena de polítiques és a Sri Lanka, on, gràcies als plans d’agricultura ‘’ecològica’’, el país va caure en la ruïna més absoluta i va acabar amb la revolució de què se’n van fer ressò els mitjans ara fa uns mesos (protestes molt més legítimes que atacar el llegat artístic europeu). 

Darrere de l’organització que reivindica els atacs, la plataforma ‘’Just Stop Oil’’ (tan sols atureu el petroli), es troba la ‘’filantropa’’ Aileen Getty, néta i pubilla de la fortuna de Jean Paul Getty, fundador l’empresa petroliera Getty Oil, una de les més importants del món. Naturalment, però, el finançament de Getty Oil a Just Stop Oil es fa a través d’una fundació.

La raó que les petrolieres donin diners a plataformes ‘’ecologistes’’ no és pas a causa d’un gran sentiment de culpa que han experimentat els seus directius sobtadament, sinó lleis i subvencions per a poder enriquir les seves butxaques. Com a exemple tenim el pla que vol impulsar els Estats Units per a fer que les empreses petrolieres redueixin les seves emissions per l’any 2030. Tal pla consta de grandioses subvencions per tal d’ajudar a la ‘’transició’’ ecològica a aquestes empreses i, a més a més, el permís per a explotar les reserves de petroli de territoris federals en què, abans d’aquest pla, ho tenien prohibit.

Llegeix articles amb temes relacionats: , ,