Kosovo va declarar unilateralment la independència de Sèrbia el 17 de febrer de 2008. El dictamen del Tribunal Internacional de Justícia de 22 de juliol de 2010 en va confirmar la legitimitat internacional.

De llavors ençà, a la major part d’estats del món hi ha reconeguda la independència de Kosovo. En són excepcions destacades Xina, Índia, Rússia i Brasil, però, en l’entorn europeu, el reconeixement és majoritari; solament 5 dels 26 estats membres de la UE no l’han reconeguda: Xipre, Grècia, Eslovàquia, Romania i Espanya.

Precisament Espanya ha ensopegat amb Kosovo al mateix grup classificatori pel mundial masculí de futbol, que tindrà lloc a Qatar al 2022. L’aprovació de Kosovo com a membre de la UEFA fou el 3 de maig de 2016 en una ajustada i polèmica votació de 28 a 24, i va comportar que Rússia proposés la incorporació de Crimea l’endemà mateix.

El Govern espanyol s’ha referit a Kosovo com a “territori” i ha anunciat que no hi sonarà l’himne de Kosovo ni hi serà present la bandera. La federació kosovar ha respost que ho posarà en mans de la UEFA i exigeix que el partit es jugui amb respecte per als símbols nacionals. Sembla que han arribat a un acord per a poder jugar amb normalitat.

La UEFA ja va desautoritzar l’Estat espanyol tot retirant-hi l’organització d’un grup classificatori pel mundial de futbol sub-17, per no comprometre’s a representar correctament el país balcànic al 2019.

També en els Jocs Mediterranis de Tarragona, al 2018, hi va haver problemes amb la bandera Kossovar. Curiós quan ve de qui sempre parla de no barrejar esport i política.

La darrera incorporació a la UEFA va ésser la de Gibraltar al 2013 i també va xafar els ulls de poll espanyols. Esperem que la següent nació incorporada tampoc els agradi: la de la Catalunya ben aviat independent.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,