Vox, a qui li ha tocat ser el policia dolent en el teatre polític espanyol, ha presentat una proposició no de llei al congrés estatal en què demana que tota la toponímia de l’estat sigui en espanyol. La proposició ataca directament totes les llengües autonòmiques i retreu que se n’hagi permès l’ús en les denominacions oficials.

A més a més, el partit espanyol considera que no fer servir el topònim castellà és una ‘’aniquilació de la llengua’’. Afirmen que les lleis autonòmiques i municipals han esborrat topònims castellans ‘’d’ampli ús’’ com ‘’Lérida’’ o ‘’Gerona’’, obviant que la major part de la població sempre s’hi ha referit amb els noms catalans i que, la majoria de pobles catalans sempre han tingut el nom en català.

Vox demana amb aquesta proposició que el govern espanyol prengui un conjunt de mesures per tal de garantir l’article 3 de la Constitució (tornant a obviar que el mateix article afirma que les diferents llengües estatals seran objecte de gran respecte i promoció). També demanen que es restauri la doble denominació castellà-altra llengua en aquelles entitats territorials que n’hagin estat desproveïdes, com les diputacions, per tal de promoure ‘’la derogació de les normes que hagin materialitzat l’exclusió del castellà’’.

Finalment, insten a adoptar mesures perquè, tot i que els municipis mantinguin la competència en el canvi de nom, es conservi el topònim castellà juntament amb la que decideixi el municipi. Aquesta proposició ignora les lleis de política lingüística i la carta europea de les llengües regionals i minoritàries, que estableix que s’ha de reconèixer la denominació oficial dels municipis en aquestes llengües.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,