121 països van donar suport a la votació de prohibir qualsevol enaltiment al nazisme. En l’Assemblea de la ONU, només dos −els Estats Units i Ucraïna− s’hi van oposar mentre que 53 països es van abstenir, entre els quals hi ha Espanya. També crida l’atenció l’abstenció d’Alemanya i de Dinamarca, Suècia o Noruega, paradigmes d’una presumpta democràcia exemplar. El comportament d’Espanya no és pas una sorpresa atès que el proppassat gener va fer exactament el mateix.

D’altra banda, coincidint amb el 85è aniversari de l’ajut de les Brigades Internacionals contra els atacs de l’exèrcit feixista a Madrid, l’Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica ha presentat el llibre Les veus de la terra, 39 narracions basades en 39 objectes trobats en exhumacions de fosses de víctimes de la dictadura franquista.

I mentre que el darrer supervivent del camp de concentració de San Marcos, Josep Sala, moria a Barcelona a 102 anys el batlle del PP d’El Provencio (Cuenca) Julián Barchín menysté la memòria històrica i negava l’homenatge a un veí mort a Mauthausen.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,