Un nou report del Centre Delàs conclou que les transferències d’armes de l’empresa espanyola Airbus a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units −amb el suport dels ministeris d’Assumptes exteriors, Indústria, comerç i turisme i la Secretaria d’Estat de comerç−, podrien haver contribuït a la comissió de crims de guerra al Iemen. L’estat espanyol és clau en la producció, exportació i manteniment de l’avió de combat Eurofighter Typhoon i l’avió cisterna A330 MRTT, emprats en els bombardejos de la coalició saudita al Iemen.

Atenent el report, aquests avions s’haurien usat en atacs documentats contra la població civil que inclouen bombardejos d’hospitals i escoles; uns 7.000 atacs que van matar 3.670 civils i en van ferir vora 2.800.

El Centre Delàs recorda que la llei internacional prohibeix a Espanya l’autorització de transferències d’armes o munició si sap que s’empraran en la comissió de crims de guerra; no obstant entre el 2015 i el 2021 el govern espanyol ha autoritzat exportacions a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units per valor de 2.461 milions d’euros.

L’entitat insta els diferents ministeris implicats a suspendre aquestes transferències i reclama que Airbus avaluï els seus processos per garantir els drets humans; també critica que la Secretaria d’Estat de Comerç es negui a facilitar les dades i motius d’aquestes autoritzacions.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,