Un tribunal militar d’Algèria ha condemnat a mort l’activista dissident Mohamed Benhalima, que va ser expulsat d’Espanya el proppassat març en un procediment “urgent i completament irregular” atenent els seus advocats defensors.

En comptes d’iniciar una extradició, que li hauria permès defensar-se, fou expulsat de manera exprés pel Ministerio de Interior en base a la llei d’estrangeria. “És una infàmia”, ha assegurat Adrián Vives, un dels seus advocats, que explica que Benhalima era un denunciant de la corrupció del seu país que havia demanat asil a Espanya perquè la seva vida estava en perill.

Nombroses organitzacions van demanar que s’anul·lés el lliurament del dissident a les autoritats algerianes, perquè temien que fos víctima de tortures i maltractaments. La diputada d’ERC Maria Dantas i Compromís van demanar explicacions a Interior.

Red Jurídica recorda que la llei d’extradició passiva prohibeix l’extradició si la persona ha de ser executada i tampoc la permet si es fa per motius polítics sota el pretext de perseguir un delicte comú.

El centre Iridia lamenta que els interessos polítics s’hagin avantposat en detriment de la legalitat i recorda el llarg historial de Marlaska, que inclou devolucions il·legals de menors des de Ceuta, la manca de respecte del temps legal màxim de detenció o les vegades que els tribunals internacionals li han picat la cresta per abusos en comissaries.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,