Una vintena d’organitzacions −entre plataformes, col·lectius d’interines i temporals i sindicats−, han convocat avui a les 17h davant de la Delegació del Govern espanyol del carrer Mallorca amb Roger de Llúria una manifestació contra l’Icetazo amb el lema Cap interina al carrer!. Lleida, Sabadell i València també seran l’escenari de protestes contra una normativa que es va vendre com la recepta idònia per acabar amb la temporalitat de milers d’interins a l’administració pública.

Un cop transcorreguts deu anys, els interins tindran plaça fixa per mitjà d’una valoració de mèrits i sense haver de passar per unes oposicions.  Els col·lectius opositors alerten que, en realitat, el Reial Decret 14/2021 contravé la Directiva Europea 1999/70 i és una mesura insuficient perquè l’abús de temporalitat ja existeix a partir dels tres anys. Prop de 800.000 persones a tot l’Estat en quedaran afectades i Madrid s’hi va manifestar en contra recentment.

Atenent la UGT, es tracta d’una norma “injusta i contrària al dret de la Unió Europea”. IAC-CATAC recorda que el personal temporal dels serveis públics “no som per emprar i llençar!, mentre que Anticapitalistes insten a substituir “abús i precarietat per serveis públics de qualitat, respecte al personal públic, dret al treball i estabilitat”.

Els 300 interins de RTVE s’han queixat que porten més d’una dècada sense oposicions i encadenant contractes i ara han quedat exclosos de la normativa.

Fa sis dies l’esmena a la totalitat presentada per la CUP va ser refusada per 309 vots en contra, 33 a favor i 3 abstencions. El projecte de llei recull fins a 182 esmenes, entre les quals n’hi ha 39 de Coalición Canaria i 38 d’ERC mentre que el PSOE i el PP han fet front comú. Fidel a l’estratègia de desgastar el govern, Vox ja ha anunciat que interposarà recurs d’inconstitucionalitat d’una normativa que es votarà dilluns al Congreso.

És la primera gran mobilització contra Iceta, paradigma del socialista català a qui li queda curt el Parlament i frisa per encapçalar un ministeri espanyol tal i com anteriorment van fer Serra, Borrell, Chacón, Clos, Corbacho o Montilla, entre d’altres.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , , ,