Un report del Centre Delàs determina que els bancs espanyols han contribuït amb 8.686 milions de dòlars a la fabricació d’armes, que han permès finançar la guerra del Iemen. Airbus, Boeing, General Dynamics, Leonardo, Navantia, Raytehon Technologies, Rolls Royce, Thales i Rheinmetall AG són les nou companyies que van rebre l’ajut econòmic per fer i exportar el material bèl·lic a l’Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs.

El BBVA i el Santander són les entitats que més recursos financers han destinats a aquestes empreses subministradores dels principals exèrcits involucrats en la guerra del Iemen, amb un total de 5.231 milions de dòlars entre el 2015 i el 2019.

El Centre Delàs –entitat independent de recerca i anàlisi de pau en actiu des de 1999-, argumenta que el report obeeix al “greu context de conflicte armat i vulneració de drets humans” del Iemen, on segons dades de l’ACNUR al 80% de la població li cal ajuda humanitària per a sobreviure-hi, hi ha quatre milions de desplaçats interns i a uns set milions de persones els cal assistència nutricional.

Els tretze primers llocs del rànquing de bancs amb majors aportacions en aquest conflicte són estatunidencs, amb noms com Capital Group, Vanguard, Blackrock, Bank of America, JP Morgan o Citigroup.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,