El proppassat 30 d’abril un treballador de 19 anys moria esclafat per una màquina de l’empresa CIDAC a Cornellà de Llobregat. Es deia Xavi i havia alertat del mal funcionament dels sistemes de seguretat a l’empresa, que manava jornades de 12 hores i no complia les mesures de seguretat sanitàries. “Per nosaltres no és un accident sinó un homicidi i volem justícia”, ha manifestat la família d’en Xavi, que emprendrà mesures legals contra CIDAC. Més de 300 persones i diverses organitzacions sindicals s’han concentrat per donar suport a la família i exigir responsabilitats penals a l’empresa.

La mort d’en Xavi s’afegeix a la d’un treballador a una deixalleria de Màlaga i un altre a Terol, que apugen a 111 la xifra dels accidents laborals mortals a tot l’estat espanyol, atenent un report d’UGT. Aquesta xacra del capitalisme, habitualment amagada pels principals mitjans de comunicació, va causar el 2020 2,7 milions de morts a tot el món, és a dir, un nombre superior a les causades per la Covid-19.

Galícia va cloure el 2020 amb més de 1.900 accidents laborals d’autònoms, 102 dels quals van ésser greus i sis van tenir un desenllaç letal. L’augment resulta especialment preocupant en un marc actual caracteritzat pel teletreball i els ERTOs. A l’estat espanyol el 2019 va finalitzar amb 695 morts i el 2018 amb 652.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,