El municipi d’Elna, de la comarca del Rosselló, ha esdevingut el primer municipi de la Catalunya Nord a reconèixer el dret d’expressar-se i debatre en català al reglament del consell municipal. La iniciativa ha estat promoguda pel batlle, Nicolas Garcia, del Partit Comunista Francès tot i els cinc vots en contra de l’oposició de dreta, segons ha assegurat el batlle en un comunicat.

‘’Elna defensa tot el seu patrimoni: la catedral, el claustre, la maternitat, les muralles i… la llengua i la cultura catalanes’’, explica Garcia, i remarca que és el primer poble de la Catalunya Nord que el reconeix oficialment.

Garcia ha matisat que, malgrat aquest reconeixement, totes les intervencions en català s’hauran de traduir íntegrament al francès. A més a més, les actes escites en català, s’hauran de traduir al francès i sempre destacant per sobre del català.

Aquest reconeixement va començar fa dos mesos, quan el tinent de batlle, Pere Manzanares, va intervenir en català al ple i els regidors de l’oposició van abandonar la sessió. Ho van denunciar al prefecte del departament dels Pirineus Orientals (que és l’equivalent francès d’una província espanyola) i aquest els va fer arribar una carta dient que no era permès de fer les intervencions en català. ‘’Però com que nosaltres som tossudament catalans, vam demanar ajuda a una jurista i ens va dir que ens enganyaven, que teníem aquest dret’’, diu Garcia.

El Consistori va transmetre la resposta de la jurista al prefecte que, finalment, va donar la raó al batlle. Ara han decidit modificar el reglament per tal que sigui efectiu.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,