El govern escocès vol fer una consulta sobre la independència del país el 19 d’octubre del 2023. Per aquesta raó, el govern de Londres ha portat la consulta al Tribunal Suprem del Regne Unit. Els jutges del tribunal han de decidir si el govern autonòmic té les competències per organitzar una consulta o bé és una competència reservada al govern i al Parlament britànic tal com estableix l’Acta d’Escòcia de 1998, llei que va establir el Parlament d’Edimburg.

Segons l’advocada del govern escocès, Dorothy Bain, atès que és un referèndum consultiu sense conseqüències constitucionals, no cal l’autorització de Londres. A més a més, també diu que, tot i que guanyés el Sí, caldria la intervenció del Parlament de Londres per a executar la decisió del poble escocès.

Per al Partit Nacionalista Escocès, la primera opció era fer un referèndum pactat amb l’estat, com que aquesta opció es va descartar diverses vegades per l’anterior primer ministre, van passar a la segona opció que és una consulta refrendària. En el cas que el Suprem no avali tal consulta, l’SNP apostaria per unes eleccions plebiscitàries.

Tots aquests plans ens recorden al procés català, que ha acabat en una gran estafa per part dels polítics processistes. Passarà el mateix amb Escòcia?

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,