La intervenció militar del Marroc a Guerguerat ha generat una resposta ridícula per part del govern espanyol, que s’ha limitat a condemnar la col·locació d’una bandera sahrauí a València malgrat que l’Estat és oficialment país administrador del Sàhara Occidental. El Ministeri d’Afers Exteriors no només ha oblidat que ha de vetllar per un alto al foc sinó que a més hauria de promoure en el territori un referèndum d’autodeterminació. Els bombardeigs han arribat a Smara i diverses fonts parlen d’una vintena de detinguts a El Aaiún i Dakhla, on són expulsats civils.

Segons l’ONG Equipe Media, les autoritats d’ocupació marroquines han impedit que l’activista AminatouHaidar viatgés de l’aeroport d’El Aaiún fins a Gran Canària. AbdulahArabi, delegat del Front Polissari a Espanya, ha assegurat en una entrevista al diari digital Kamchatka que “a Espanya, solament li interessa garantir els seus interessos econòmics i per això calla”. Arabi ha demanat responsabilitat a la comunitat internacional per a evitar una massacre i ha exigit a Espanya que no cedeixi davant del xantatge de la monarquia alauí.

Fa tot just nou dies es va complir el 45è aniversari de la signatura de l’Acord Tripartit de Madrid, amb el qual es va justificar la cessió del Sàhara Occidental al Marroc i Mauritània per tal d’assegurar l’estabilitat de Joan Carles I al tron. “Va ser una moneda de canvi fonamental en la restauració borbònica” ha recordat l’eurodiputat Miguel Urban en un article a Público. En aquell moment els sahrauís tenien DNI espanyol.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,