Parlar de plamflet franquista per a referir-se a “El Debate” és segurament incórrer en un pleonasme. “El Debate” també sosté postulats ultracatòlics continuadors del que fou el primer “El Debate”, publicat entre 1909 i el 1936.

L’editor n’és Alfonso Bullón de Mendoza y Gómez de Valugera. Cal escriure tots els cognoms per a diferenciar-lo de son pare, 8è marquès de Selva Alegre. Bullón és, d’ençà del 2018, president de la Asociación de Propagandistas Católicos i també president de la Fundación Universitaria San Pablo-CEU, cosa que el fa ser canceller, entre d’altres, de la Universitat Abad Oliba a Barcelona. És un historiador carlista i biògraf de José Calvo Sotelo, el cap de la CEDA.

L’Asociación Católica de Propagandistas va ser creada al 1906 i va ser l’editora del primer “El Debate”, dirigit pel posteriorment cardenal i actualment en procés de beatificació Angel Herrera Oria. Molts membres de l’ACdP van ser ministres de Franco entre el 1945 i el 1957.

El primer “El Debate” va néixer el 1r d’octubre del 1910 -i va ser confiscat per la República, el 19 de juliol del 1936- com a diari de dretes i catòlic però va aportar certa modernitat. Hi han ressuscitat la capçalera en coincidència amb aquell 1r d’octubre de fa 111anys, en què també s’escau el dia del generalísimo i el referèndum ignorat d’independència del 2017.

Aquesta modernitat no es pot afirmar de la seva resurrecció.

Per a dirigir-lo, s’ha elegit Bieito Rubido, que ha estat 10 anys director de l’”ABC” i ha col·laborat amb programes de ràdio de la COPE. Sosté que els catalans hauríem d’estar agraïts a Felip V pel Decret de Nova Planta. Entre els 70 redactors del diari, hi farà opinió el catalanòfob Alfonso Ussía.

El director ha afirmat que els valors que defensarà el diari són els de l’humanisme cristià segons ell, la defensa de la unitat d’Espanya, de la democràcia, del l’ordre constitucional, de la llibertat, de l’economia social de mercat, de la cultura espanyola, de la família, de l’església catòlica, de la monarquia. Observeu-hi l’ordre seleccionat per Rubido i la contradicció entre alguns dels valors que diuen defensar.

Aquest digital, que no té ni un mes de vida, ha volgut tacar Puigdemont ja de bon principi i, de rebot, els catalans quan ha publicat que, segons diverses fonts de serveis d’intel·ligència, en un compte vinculat a l’ex-president i gestionat per Josep Maria Matamala i Jaume Cabani, hi va haver una despesa de 900 euros en un bordell (Gemma Club que, en realitat, no és cap club sinó una agència que es diu Gemma Girls) a Berlin, en coincidència amb la presència de Quim Torra i 28 diputats més de Junts. Segons “El Debate”, el concepte de la despesa seria SIC “Gastos de catalanes”. D’aquest article, se’n van fer ressò “Crónica Global”, “Libertad Digital”, “El Catalán”, Moncloa.com i Dolça Catalunya, la cresta de l’odi contra l’independentisme.

Puigdemont va demanar tímidament explicacions per Twitter però no hi ha engegat accions judicials, com hom podria esperar.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,