Atenent la junta de Laporta, la due diligence sobre les temporades 2018-19, 2019-20 i els nou primers mesos de la 2020-21 revela uns compromisos de 1.350 milions d’euros a març de 2021, amb un augment de la massa salarial del 61% en tres anys, més uns increments del 56% de les despeses de gestió i d’un 600% dels costos financers. Per aquest motiu, el club ha contractat un treball d’investigació Forensic amb l’objectiu de detectar possibles irregularitats en la gestió de la directiva anterior.
La Lliga encapçalada per Tebas ha acreditat que el Barça va complir el control econòmic durant el mandat de Bartomeu; es tracta de la mateixa Lliga que va garantir que Neymar no aniria al PSG i es va comprometre a denunciar el club francès per excedir el fair play financer. Teatre estètic per quedar bé d’un dirigent madridista que fa costat a Bartomeu només per contradir Laporta i que sempre ha procurat perjudicar el club blaugrana.
La junta encapçalada per Laporta ha assegurat que el 17 de març es va trobar amb un patrimoni net negatiu, incompliment de compromisos amb els bancs, ràtios Lliga, UEFA i Estatuts, instal·lacions deteriorades, el projecte Espai Barça amb greus mancances i, general, una falta de governança i control intern. Explica que les conseqüències són una situació de fallida comptable, dificultats per pagar nòmines, necessitat urgent de refinançament, limitacions en la inscripció de nous jugadors i presa de decisions operatives i, en general, un club “aturat”.
El director general del Barça, Ferran Reverter, conclou que s’han produït “greus deficiències de gestió” que han obligat a prendre diferents mesures, com ara definir un pla de viabilitat financera fins al 2026, implantar mesures d’estalvi –reducció de despeses de jugadors de 155 milions i renegociacions de contractes–, un pla de reducció de massa salarial, reactivar la inversió en patrimoni i fer més eficients les estructures organitzatives.
Reverter també ha assegurat que des del Barça hi va haver pagaments a jornalistes amb factura inclosa, cosa que explicaria el servilisme de la premsa esportiva catalana a l’anterior junta i el seu silenci còmplice sobre la moció de censura, pràcticament residual a les portades. La junta ha acordat sol·licitar la presència d’un notari per tal que comparegui a l’assemblea i aixequi acta dels acords que s’hi adoptin. En l’àmbit esportiu, Koeman continua penjant d’un fil malgrat haver estat ratificat i Xavi s’entreveu com el substitut, sobretot si els propers resultats són desfavorables.
Alerta sobre Laporta
L’herència de Bartomeu és nefasta -caldrà veure si també és delictiva-, però la nova junta tampoc està sent precisament exemplar atenent el repartiment de càrrecs a familiars i amics o al fet d’haver confiat la seguretat del club a l’ex-comissari dels Mossos del 155, al marge del trencament de relacions amb la Confederació Mundial de Penyes.
Set grups d’opinió barcelonista (El Senyor Ramon, Dignitat Blaugrana, Seguiment FCB, Compromissaris FCB, Un Crit Valent, Transparència Blaugrana i Noies Twitter Barça) alerten que l’assemblea és “d’especial transcendència en tant que afronta una reforma estatutària, però no implica cap millora substancial de la governança del club i omet temes fonamentals com l’oportunitat d’explorar la implantació del vot electrònic”.
El fet que finalment la junta hagi acceptat votar per separat tots els punts de l’ordre del dia provoca un problema de temps –cinc hores escasses-, per la qual cosa caldria començar al matí o bé deixar la reforma estatutària per una futura assemblea extraordinària.
La controvèrsia se centra en la suspensió de l’article 67 proposada per la junta. “No respon a l’interès general del club, ja que elimina qualsevol mena de control econòmic per part de la massa social envers la gestió durant un període de temps excessivament indeterminat”.
Els set grups creuen que hi ha d’haver altres fórmules “menys dràstiques” a l’hora d’oferir un marge de temps a la junta per no veure’s obligada a dimitir el 30 de juny de 2023, com ara que futures assemblees autoritzessin una excepció a la norma en cas que la projecció de recuperació econòmica es vegi clar que és inassolible, o bé modificar l’article ajustant el temps d’execució a tres o quatre anys o afegint-hi una excepció, per exemple, en casos de Covid o situacions similars.
“Res no ens garanteix que, una vegada aprovats els comptes de la temporada 2020-2021, ja hagi començat el compte enrere per complir les ràtios exigides. Per tant, és millor esgotar totes les possibilitats que ens ofereix la tècnica jurídica. No es tracta d’una falta de confiança en l’actual junta però un xec en blanc com el que significaria la supressió de l’article 67 és excessiu”, recorden.
El comunicat assegura que l’única manera d’entendre la marxa de Messi “és pensar que s’ha fet un pas endavant important quant a càrrega salarial. De fet, l’article 67 ni tan sols compromet l’execució de l’Espai Barça, ja que explícitament exclou les partides corresponents a millorar les instal·lacions”.
Els set grups assenyalen la rellevància del finançament de l’Espai Barça, “que s’hauria de decidir en un referèndum-consulta vinculant, vistos els canvis soferts” i la venda de Barça Studios. “Ens falta informació per saber fins a quin punt la constitució i venda parcial de Societats Limitades implica pèrdua de control per part dels socis i sòcies. Preguem a la junta una proposta més elaborada, en aquesta assemblea o en el futur per poder modificar, si s’escau, el nostre no inicial. En cap cas volem que el club funcioni com a societat anònima o limitada, efectiva o encoberta”.
Les aportacions de Cor Blaugrana
De la seva banda, Cor Blaugrana va enviar al club un burofax amb diversos plantejaments sobre l’assemblea, entre els quals hi ha el suport a la promoció dels valors democràtics de la igualtat i la no discriminació. En aquest sentit, però, recalca que la lluita contra el feixisme també hauria d’incloure’s de manera expressa als Estatuts, “que necessiten una actualització per adaptar-los al segle XXI”.
El grup promotor de la moció de censura contra Bartomeu entén que el debat sobre la nova reformulació de l’Espai Barça s’hauria de fer en una assemblea extraordinària i que l’aprovació del finançament per dur a terme l’operació s’hauria de condicionar a un referèndum a tots els socis.
Finalment, Cor Blaugrana valora positivament el fet que els articles de modificació dels Estatuts es votin per separat però lamenta que “encara es pretengui votar el préstec de 1.500 milions d’euros i un projecte incomplet dins l’assemblea ordinària”.