La Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquia o República ha convocat el 14 de maig de 2022 una consulta sobre el model d’Estat d’Espanya. Atenent les garrotades del 1r-O i la deslegitimació de l’acte que n’han fet els polítics processistes, no resulta estrany que aquesta consulta tampoc tingui caràcter oficial.

D’aquesta manera, doncs, la iniciativa neix aigualida però els convocants s’estalvien la violència que els comportaria haver de qüestionar l’establishment del 78. La consulta, que no té el suport de cap administració pública, s’havia de celebrar inicialment el 9 de maig de 2020 però la pandèmia va obligar a ajornar-la. Izquierda Unida, liderada pel ministre de Consum Alberto Garzón, el PCE i Anticapitalistes hi donen suport a banda d’alguns col·lectius socials i associacions d’estudiants universitaris.

La idea és instal·lar urnes en carrers i locals de tot Espanya per celebrar-hi “una gran jornada de democràcia participativa i lliure expressió popular”. És a dir, una mena de joc o divertimento l’autocensura del qual ja evita que pugui esdevenir tupinada. Aquí tothom diu la veritat de bon principi: no tindrà cap validesa.

L’argument és que “el debat en l’anomenada Transició democràtica fou arrabassat” i la majoria de la població actual no va tenir l’oportunitat de votar la Constitució de 1978 i els qui van poder fer-ho tampoc van poder triar entre monarquia o República. Franco ja ho va deixar ben lligat imposant a dit Juan Carlos I. De fet, el propi Adolfo Suárez va admetre que durant la Transició no es va atrevir a plantejar un plebiscit d’aquest tipus perquè tenia por a que la monarquia el perdés.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,