Aitor Zelaia i Galder Barbado són dos abertzales de Gasteiz i Amurrio (Àlaba) que ben aviat podrien seguir els passos dels vuit joves d’Altsasu, empresonats d’ençà tres anys per una baralla en un bar que va ésser convertida en atemptat contra agents de l’autoritat, lesions, desordre públic i amenaces, malgrat la manca de proves concloents i les nombroses irregularitats del procés judicial.

L’Audiència espanyola ha encetat el judici contra Aitor i Galder, acusats de tinença de substàncies explosives, inflamables o incendiàries. La fiscalia en demana vuit anys de presó i set més de llibertat vigilada per haver emmagatzemat armes i municions amb finalitats terroristes. La decisió ha motivat la posada en marxa de la iniciativa Ankerkeriari STOP! (‘Aturem la crueltat’), un joc de paraules amb les sigles de l’Audiència Nacional. Tots dos ja van ésser empresonats de manera preventiva el 2018, gràcies a un atestat farcit de valoracions polítiques i proves que semblaven prefabricades.

Ensems, el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg ha condemnat per desena vegada Espanya per no investigar les tortures a Iñigo González, detingut el 2011 per ordre del jutge Marlaska que es manté al capdavant del Ministeri d’Interior.

D’altra banda, l’Audiència de Barcelona ha confirmat l’absolució de Tamara Carrasco enmig del silenci mediàtic dels qui van comprar la falsa acusació de terrorisme.

En l’altre cantó de la balança, quatre antifeixistes han estat condemnats a quatre anys de presó per haver-se manifestat contra Vox a Saragossa el 2019, per bé que ni els agents víctimes de les presumptes lesions els han pogut identificar ni les imatges de les protestes acrediten que en fossin els autors.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,