El Comitè Noruec del Nobel ha anunciat que els guanyadors del Premi Nobel de la Pau són els jornalistes Maria Ressa i Dmitry Muratov. La comissió reconeix el seu treball per denunciar els abusos de poder a les Filipines i Rússia. El jurat també els ha valorat com un exemple dels professionals que defensen la llibertat de premsa en “condicions cada vegada més adverses”.
D’una banda, Maria Ressa ha treballat com a jornalista d’investigació de la CCN a Àsia i cap de Notícies i Actualitat de la cadena ABS-CBN. Ha estat víctima de ciberassetjaments i processos judicials relacionats amb els seus reportatges com a directora del mitjà online Rappler. Ressa cobreix les polítiques i les accions del règim del president Rodrigo Duterte a les Filipines.
D’altra banda, Dmitry Muratov és redactor en cap de Novaya Gazeta, un diari rus crític amb el Kremlin de Moscou. Va fundar el mitjà l’any 1993 i és conegut pels seus treballs sobre abusos de poder, drets humans i corrupció del règim rus. D’ençà del naixement del diari, sis dels seus treballadors han estat assassinats, entre elles Anna Politkovskaya autora d’articles sobre la guerra a Txetxènia.
El Nobel de la Pau és un guardó que no ha estat exempt de polèmica, atès que el 2009 va recaure en un Barack Obama que té el rècord de ser el primer president dels Estats Units en haver completat dos mandats sencers amb tropes nord-americanes en combat, és a dir, sense ni un sol dia sense guerra. La Unió Europea també va rebre aquest Nobel el 2012, igual que el 1979 un personatge tèrbol com Teresa de Calcuta o el Comitè Internacional de la Creu Roja el 1944, malgrat haver contribuït a l’evasió de milers de criminals de guerra nazis de la qual va demanar perdó.