Creu Roja s’ha vantat a Twitter d’haver atès 3.400.000 persones a tota Espanya des que hi va començar la pandèmia el proppassat març. Un ajut que dista molt d’un comportament passat que roman inèdit o força ocult. Atenent un report secret dels serveis secrets nord-americans de 1944, elaborat per un agent de l’Oficina de Servei Estratègic (OSS) –predecessora de la CIA-, el Comitè Internacional de la Creu Roja va emmudir durant els anys del genocidi jueu i va amagar a la comunitat internacional els crims del nazisme. El 1942 va acceptar, a petició de la Creu Roja alemanya, portar per separat els casos dels aris i dels no aris i fins i tot un delegat a Turquia va enviar per mitjà de valisa diplomàtica béns arrabassats als jueus.

El 2017 l’organització humanitària més coneguda del món es va disculpar amb els jueus per no haver-los ajudat. “És una taca negra en les pàgines dels 150 anys de la nostra història”, va dir la presidenta Inge Brakman, sobretot en referència a la manca d’atreviment de Creu Roja durant l’ocupació holandesa per part dels nazis. Un report demanat per la delegació local i l’institut Niod d’estudis sobre la guerra, l’holocaust i el genocidi va denunciar greus insuficiències en l’ajut donat als jueus perseguits a Holanda.

El març de 2020 es va fer públic que el Vaticà havia ajudat milers de criminals de guerra nazis a escapar, i sovint va emprar la Creu Roja per a donar passaports falsos a Mengele o Eichmann amb l’objecte de refugiar-se a Llatinoamèrica. Així ho acrediten els llibres “La ruta de les rates” (2014), d’Antonio Santos Torralba, i “L’autèntica Odessa. Fuga nazi a l’Argentina” (2008), d’Uki Goñi.

Darrerament, els escàndols i les aliances amb el poder també l’han esquitxat. El proppassat agost va rebre una subvenció de 26,5 milions d’euros del govern espanyol i a finals de 2020 l’organització va signar un contracte amb Ayuso per a contractar per al nou hospital Isabel Zendal -que ha costat 135 milions, el triple de la quantitat prevista d’inici-, una quinzena de professionals mèdics per a la campanya de vaccinació a raó de 804.098 euros durant sis mesos. El problema és que el 18 de desembre Creu Roja ja estava contractant persones, és a dir, onze dies abans que es formalitzés el contracte amb la Comunitat de Madrid, on d’ençà el 2014 l’organització cobra 67 euros per cada bossa de sang extreta d’un madridenc atenent un altre conveni amb la capital espanyola.

 

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , , ,