Els representants de la Taula de treball de batlles de l’Alta Garrotxa-Salines-Vallespir i els consistoris de Banyuls, Espolla i Rabós denuncien un altre cop el tancament dels passos secundaris entre les vegueries de les Comarques Gironines i la Catalunya Nord. En un comunicat emès consideren que es tracta d’una acció que atempta greument contra el Codi Schengen que garanteix la lliure circulació de persones entre els diversos estats de la Unió Europea (recordem que, tot i ser un mateix país, les dues vegueries formen part de dos estats diferents).

D’ençà de l’11 de gener de 2021 que els passos fronterers secundaris que comunicaven les dues vegueries són tancats. Concretament amb blocs de formigó a el coll de Banyuls, el coll de Costoja i el coll de Manrella a l’Alt Empordà, a Vallespir i a Alberes i, el camí d’Aja i la carretera de Vinyola, a la Cerdanya; sense cap mena de comunicació prèvia als territoris afectats.

Actualment, malgrat les accions que s’han fet per a denunciar els tancaments, les carreteres continuen tancades. Tan sols la carretera entre Sant Llorenç de Cerdans i Maçanet de Cabrenys ha estat oberta.

La Taula de treball considera que solament el tancament físic d’aquestes carreteres a més a més de perjudicar la cohesió territorial i causa un gran dany a l’economia dels municipis afectats, impedeixen el pas a qualsevol sistema d’emergència.

L’estat francès afirma que el tancament d’aquestes carreteres és per a lluitar contra el tràfic de droga.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,