“Ganes de ‘desokupar-vos’ a tots i totes”. No és un eslògan electoral sinó una amenaça clara i contundent en un cartell gegantí que penja d’un edifici de Madrid. Desokupa és una empresa privada que, en la línia dels grups parapolicials de la Transició que assassinaven impunement centenars de persones, desnonen famílies al marge de la llei.

Endemés, l’establishment mediàtic ha centrat els esforços a confondre la ciutadania en mesclar de manera barroera l’ocupació –o usurpació, que es porta a terme en habitatges buits propietat de bancs o fons voltors’– amb la violació de domicilis de residències habituals o segones residències de particulars. Desokupa es vanta d’oferir serveis “legals” com ara desnonaments exprés, controls d’accés, plets per desnonament, vigilància i venda d’immobles desnonats, cobrament de rendes de lloguer i neteja d’edificis i locals.

La realitat és que un grup d’homes musculosos d’estètica i ideologia ultra empra sense miraments la violència i l’extorsió per a fer fora famílies en situació de precarietat, a qui els propietaris volen deixar al carrer o apugen el lloguer abans que s’acabi el contracte. Moltes vegades aquests individus fan la feina bruta de la policia o es coordinen amb els agents per a executar desnonaments il·legals.

Un report de Nació Digital ha demostrat que Desokupa amuntega antecedents judicials i lligams amb l’extrema dreta, per bé que mai ha rebut una condemna. L’Ajuntament de Barcelona ha reclamat protocols clars a Interior per a evitar la col·laboració de la policia amb aquest col·lectiu, denunciat diverses vegades per moviments socials.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,