Diumenge, va cloure la 39a edició de la Setmana del Llibre en Català que enguany ha tingut lloc al Moll de la Fusta. Dijous, van ser molts els catalans que no van deixar passar l’oportunitat d’acostar-se, precisament, al Passeig de Colom per a obtenir signat el darrer llibre d’en Jordi Bilbeny, “Cristòfor Colom i l’Amèrica catalana”.
Després dels impecables “Inquisició i Decadència” (2018) i “Carles I sense censura” (2020), Bilbeny retorna a la temàtica de Colom del qual ha publicat diversos llibres que en són de referència, el darrer dels quals és “La data de naixement d’en Colom”.
De fa més de 20 anys, Bilbeny ha documentat que la descoberta d’Amèrica és una fita catalana, tant del punt de vista dels seus protagonistes, de la centralitat de Pals i l’inexistència de Palos de la Frontera, del llenguatge emprat, de la moneda essencialment catalana com fou el ducat, de la fórmula política del virregnat, com per molts altres arguments que els obrers del sistema ocupant no han pogut mai desmuntar.
Els qui gaudim de la ironia, intel·ligència, saviesa i catalanitat que en Jordi aboca en cada cosa que fa, sia llibres, rutes, conferències o ser un dels promotors de la Consulta d’Arenys de Munt, ens en congratulem. I qui encara no hagi començat el camí a la veritat i la rigor històrica i d’anar a les fonts -que un professor de filosofia va transmetre a en Jordi- té, en aquest recull d’articles prèviament publicats, una bona manera de començar.
Aquest article es publica avui a Catdavant conjuntament amb una entrevista a en Jordi Bilbeny.