A l’Scottish National Party asseguren que els darrers dies han tingut 5.000 noves altes -de les quals, els dos darrers dies, són la major part dones, tal com va passar just després de “perdre” el referèndum d’independència, el 2014. Aquest cop, el detonant van ésser les vuit hores de qüestions que la primera ministra escocesa Nicola Sturgeon va esquivar com va poder, dimecres passat, davant la comissió d’indagació pel cas Salmond. L’anterior primer ministre, padrí i salvador polític d’Sturgeon, va ésser acusat de presumptes patiments per maltractaments sexuals per dues col·laboradores, al 2018. Aquests fets daten del 2013 quan era primer ministre i en va ésser declarat no culpable al març del 2020.

El problema és que Salmond va ésser afavorit per una errada en la instrucció que va perjudicar les dues querellants i va costar 600.000 lliures al contribuent.

La compareixença ha creat les reaccions típiques en aquests casos: els fidels a Nicola -a Escòcia, amb el nom de pila tothom sap que parlem d’ella- consideren que va excel·lir i demostrar competència i lideratge. Els seus contraris -que inclou aquells qui volen una moció de censura per a mirar d’enderrocar-la i aquells qui lloguen avionetes publicitàries que en demanen la dimissió directa-consideren que va batre el rècord del món en exhaurir “No ho sé”, “No me’n recordo” i sinònims.

Salmond sosté que Sturgeon i el seu marit i director executiu de l’SNP, Peter Murrell, han mentit al parlament i manobrat en contra seu.

Cal veure com afecta això les eleccions al Parlament d’Escòcia del 6 de maig vinent, que tenen com a clar favorit l’SNP. Haurien d’anar seguides d’una llei de Referèndum que podria tenir lloc ben aviat. Han estat definides per un representant de l’SNP com “les més importants de les nostres vides”. Sona familiar, oi?

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,