Avui és triat el nou Parlament en unes circumstàncies (pandèmia, ball de dates en la convocació, avals…) que resten validitat al resultat. Si és que hom pot parlar de resultats vàlids i creïbles en unes eleccions d’un país ocupat fa tres segles, evidentment. 

Volem analitzar els dos citaments a les urnes del 2017, a partir del rigorós estudi publicat pel doctor David Ros i Serra, el qual fa la impressió d’ésser una persona competent, intel.ligent, experta  i honrada. N’hem fet atenció gràcies a Joan Sanz Bartra, qui té les mateixes qualitats, abans observades, que l’autor de l’estudi i que és un referent a Twitter. 

Pel que fa al 1r-O, en constata la legalitat de l’acte i la legitimitat dels resultats. La participació oficial de 43,03% amb una victòria aclaparadora del sí de 92,01% a 7,99% -un cop exclosos blancs i nuls- és concloent. Però és que, a més a més, el tancament forçós de col·legis electorals -on hi havia censats 700.000 electors- permet l’autor d’afirmar que la participació real va ésser d’entre 43,03%, de participació oficial, i 56,20%, que en sortiria de màxim quan hi és aplicat el mateix percentatge de participació que a la resta de col·legis. L’estudi, en un exemple de rigor, recorda que el cens universal va permetre de votar en altres col·legis i, per això, no hi pren en consideració participacions superiors a 56,20%.

Pel que fa a les eleccions del 21 de desembre del 2017,  el report comença remarcant que -malgrat les limitacions democràtiques de dissolució del Parlament i el Govern, presó i exili, manca d’observadors internacionals acreditats i campanya electoral esbiaixada a favor de l’unionisme- la victòria social i electoral de l’independentisme és absoluta tant en escons (70 a 57, exclosos els Comuns), com en vots (52 a 47).

L’estudi, després de recordar la violència estatal, és centrat en estudiar el frau en els vots presencials, per correu i exteriors. Pel que fa al vot presencial, són comeses irregularitats com ara sobres que incloïen papers de Ciutadans i conductes molt pròpies de compra de vots a favor del mateix partit. Pel que fa al vot per correu, el sistema no és segur i permet manipulacions informàtiques sense dificultats; en alguns col·legis concrets, els vots per correu eren majoritàriament a Ciutadans -al contrari del que passava amb la resta de vots-, cosa que l’estudi quantifica amb una possibilitat de 6%. Voluntat de frau, possibilitat de frau, evidències matemàtiques de frau. Pel que fa al vot exterior, solament 12% hi va votar, comparat amb 81% presencial.

El report de Catalans al món constata la manca de control dels vots, amb urnes no sempre a la vista. I, sense control, qualsevol frau és possible. No hi ha garantia que el vot emès sigui el vot comptat.

Fent estimacions basades en la recerca, l’autor de l’estudi quantifica el percentatge de vot independentista al voltant de 60% i els escons de Junts, ERC i CUP de 74 en comptes de 70. I Ciudadanos baixaria de 36 a 30 i de 1r a 3r en nombre d’escons. Sorprèn que els partits perjudicats no se’n planyin, oi?

Ara sí, ben informats, podeu participar en “la festa de la democràcia”.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,