La Catalunya Nord celebra avui la seva Diada si bé, com és costum, els actes principals es van fer ahir, el dissabte més a tocar al 7 de novembre.

Enguany, els actes han estat els que segueixen: a les 16.00 una manifestació sortida de Plaça Catalunya, a les 19.00 una marxa de torxes i a les 20.30 un concert a la casa de música, amb la participació dels grups Tata!, El Belda, Trau i el conjunt Badabadoc. L’organització, a causa de la prohibició per l’Ajuntament de despenjar una estelada, ha fet una crida a omplir d’estelades els carrers.

La Diada de la Catalunya Nord commemora la signatura del Tractat dels Pirineus del 1659. El tractat, signat a l’Illa dels Faisans, al riu Bidasoa, cedia el Rosselló, el Conflent, el Capcir i la Cerdanya a França, guanyadora de la guerra. Es va fer de manera il·legal sense consultar les Corts catalanes, que solament van ésser-ne notificades al 1702. La integració efectiva al regne francès tan sols arribà al 1720, després de 50 anys d’oposició dels afectats. L’estat espanyol, a diferència del que passa amb Gibraltar, mai no s’ha interessat a recuperar aquest territori.

La imminent independència del Principat, un cop desmuntat l’engany del procés, permetria de reprendre’n la qüestió i de tractar amb França d’estat a estat.

Llegeix articles amb temes relacionats: , ,