La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha decidit treure per primera vegada a concurs públic les candidatures per a substituir els directors de TV3 i Catalunya Ràdio després d’haver anunciat dies enrere la destitució dels directors actuals, Vicent Sanchis i Saül Gordillo.

És el segon gran pas després de l’acord entre ERC, Junts i PSC, assolit al desembre per tal de renovar l’òrgan de l’ens autonòmic amb un full de ruta que aposta per la ‘’refundació’’ dels mitjans dependents de la Generalitat.

La CCMA ha publicat les bases per aquest concurs públic, establert en la llei del 2019, i que haurà de concloure abans del 30 de setembre. Sanchis, Gordillo i els directors d’informatius dels dos mitjans seran substituïts interinament pels seus segons. Segons les fonts consultades, els encarregats de dirigir els mitjans fins al nomenament dels nous directors seran Sígfrid Gras (TV3) i Jordi Boira (Catalunya Ràdio), la decisió ha estat presa per PSC i Junts i va generar planys del consell professional argumentant que la ‘’provisionalitat de les estructures de comandament afectarà negativament’’ la feina diària.

Els candidats hauran de presentar un projecte de model estratègic i objectius per a l’organització, la gestió i l’actuació del mitjà i, a més a més, també es valoraran els mèrits que marquen les bases del concurs.

Una comissió formada per sis persones anònimes, valorarà les candidatures i farà una preselecció de, com a màxim, sis aspirants, entre els quals el consell de govern de la CCMA triarà finalment.

Els partits implicats en la renovació de l’ens autonòmic assenyalen que aquet procés suposa un clar pas endavant a favor de la despolitització dels mitjans de comunicació públics. Malgrat que aquest cop l’elecció es fa a través d’un concurs públic i no dit, com passava fins ara, no elimina les denúncies i planys de politització i, diverses fonts, admeten que encara hi ha molt camí per recórrer.

Els tres partits que han causat la renovació de la CCMA s’hauran d’entendre a l’hora de configurar el comitè de direcció de la Corporació, l’òrgan executiu de l’ens en què s’inclouen, juntament amb els directors de la televisió i ràdio autonòmiques, dels directors d’àrea (estratègia i recursos humans, explotació i enginyeria, màrqueting i vendes, gestió i recursos i serveis jurídics).

Aquests directors estan en el mateix rang de poder que els responsables de TV3  Catalunya Ràdio, són elegits a dit i no han de retre comptes al Parlament i, tot i que tenen molta responsabilitat, no se sap ni quina cara fan.

L’estructura d’aquest comitè tan sols tindrà canvis puntuals perquè ‘’no hi ha una voluntat de renovar-lo’’. Seran vuit membres, però el compromís dels tres partits és trobar un ‘’equilibri’’ que també permeti fer passos cap a la despolitització. S’assumeix que els membres que ja tenen un caràcter polític marcat hi continuaran.

Com a exemple tenim a Andreu Joan Martínez, home fort de Junts, que va ser la persona que va negociar amb ERC i PSC la renovació de la CCMA. Segons algues veus acumula ‘’molt poder’’ com a director de recursos humans, tot i que també asseguren que ‘’perdrà funcions’’.

La intenció és apostar per perfils ‘’molt professionals’’, sobretot des del punt de vista tecnològic, per a la transformació digital. Això ‘’requereix un canvi molt bèstia i es necessiten professionals de dins i de fora’’, asseguren. Encara que la prioritat inicial fos ‘’fer neteja’’, s’hi imposa la resignació: ‘’La política és així’’.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,