L’any 2002 va començar les emissions del programa Infòc, un informatiu en occità que presentava alternativament en aranès i en llenguadocià dins l’espai ‘’Info Idiomes’’ de la televisió pública barcelonina. A partir de 2012, amb la fi del ‘’Info Idiomes’’, l’ADÒC (Associacion Entara Difusion d’Occitània en Catalonha), va demanar a Betevé de continuar les emissions del programa amb el nom d’Aranesòc. L’acord a què van arribar Betevé i l’ADÒC finalitza aquest juliol i la cadena pública ja ha avisat que no renovarà l’acord arran de les dificultats econòmiques que pateixen, posant fi a els cinc minuts setmanals d’occità a la televisió de la ciutat comptal.

El programa era finançat per l’ADÒC, qui en pagava la filmació, la redacció, els viatges… Betevé solament s’encarregava de cedir l’espai i pagar el muntatge i, d’ençà de 2015, pagar les subtitulacions (entre l’any 2013 i 2015 les pagava l’Ajuntament de Barcelona). L’Aranesòc costava, doncs, 150 d’euros per programa, uns 600 al mes.

El director de la cadena, Sergi Vicente, es va posar en contacte per correu electrònic amb la redacció d’Aranesòc per anunciar-los que no renovaran el contracte amb el programa al·legant que estan passant un moment econòmic inquietant i que han de fer retallades de personal força importants. Tan greus són els problemes de Betevé que han de prescindir de 600 euros mensuals i 5 minuts setmanals d’emissió?

Segon ha declarat la redacció d’Aranesòc a aquest mitjà, continuaran amb el programa a través de les xarxes mentre cerquen altres plataformes amb què col·laborar.

L’occitanofòbia de Colau i Barcelona en Comú

A l’octubre de 2012, a través d’un acord entre l’Ajuntament de Barcelona i el Conselh Generau d’Aran, governat per Convergéncia Democratica Aranesa, l’occità va esdevenir llengua de cultura de la ciutat. Aquest fet va comportar una presència important d’aquesta llengua en força espais públic barcelonins com ara els museus o, com hem dit abans, el pagament dels subtítols de l’Aranesòc.

Amb la primera victòria d’Ada Colau (2015), la nova batllessa va decidir qualificar de ‘’despesa inútil’’ la promoció de l’occità, faltant així al respecte a la comunitat d’occitanoparlants més important del món (Barcelona és la ciutat on més occitanoparlants hi ha).

El darrer atac ha estat la retirada de l’Aranesòc, malgrat que alguns polítics com Elsa Artadi van anunciar que farien tots els possibles perquè el programa continués en emissió, la realitat és que tot ha estat simple xerrameca.

Tot plegat fa pensar que l’amor i el respecte a les altres llengües i cultures que diu professar el consistori barceloní solament existeix si en poden treure profit.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,