Les festes de la Mercè d’enguany seran tristament recordades pels aldarulls a plaça Espanya, on dues nits de macrobotellot amb 40.000 persones han deixat un balanç de 43 ferits –prop de la meitat per arma blanca–, i trenta detinguts en una operació que planteja contradiccions i va molt més enllà d’acusar d’irresponsables els joves participants.

El sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana ha demanat la dimissió de Colau pel “terrorisme urbà” però a les xarxes diverses persones es preguntaven per què entre les 3 i les 4 de la matinada totes les unitats del cos es van retirar del perímetre de control i van abandonar la zona.

D’altres recordaven l’eficàcia amb què s’havia fet fora de la plaça Urquinaona gent que es manifestava contra la sentència del procés mentre a alguns els sorprenia la facilitat amb què els joves havien esquivat el blindatge policial i traslladat la festa a la platja de Bogatell, on 25.000 persones van celebrar-hi un altre macrobotellot. Una altra jornada nocturna farcida d’intoxicacions etíliques, robatoris, baralles, pluja de pedres i vidres, vehicles cremats, comerços destrossats i sense presència policial durant hores, tal i com han denunciat diverses persones a Twitter.

La brutícia, les molèsties als veïns i la mala imatge són xacres colaterals d’un problema més gros de seguretat i ordre públic d’un govern municipal absolutament superat al qual li plouen les crítiques.

La batllessa ho ha qualificat d’“inacceptable” però sembla difícil que el consistori no hagués pogut preveure aquestes massives concentracions –amb un seguiment a xarxes n’hi hauria hagut prou– i encara més atenent al fet que a escassos metres de plaça Espanya, concretament entre la Gran Via i l’avinguda Paral·lel, hi ha una enorme comissaria que hauria pogut reaccionar a temps o demanar reforços en cas de veure’s desbordada.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,