Aquest 26 de setembre, es compleixen 20 anys del Dia Europeu de les Llengües, promogut pel Consell d’Europa amb el suport de la Comissió Europea. Segons estudis, 56% d’europeus parla més d’una llengua i hi ha, doncs, 44% de monolingües. Es considera que a Europa hi ha 225 llengües autòctones de les entre 6000 i 7000 llengües parlades al món. De 47, en podeu consultar aspectes distintius. Aquí pots veure els del català.

L’objectiu del Dia Europeu és afavorir l’aprenentatge de llengües entre nens, joves i adults, dins i fora de l’escola. L’acte principal a les Illes Balears va tenir lloc ahir a Maó (Menorca). Aquests dies als Països Catalans hi ha actes al Principat de Catalunya, al País Valencià i a les Illes Balears.

El web edl.ecml.at,  molt  complet, aporta agenda d’activitats, informació de llengües, aprenentatge, curiositats, jocs i entreteniment. Es curiós que a la part de paraules més llargues en català hi figuri “anticonstitucionalment”. I encara més curiós que les dues paraules en castellà en siguin “anticonstitucionalmente” i “contrarrevolucionario/a”, que marquen un cert tarannà.

En la part de paraules úniques, que no tenen traducció, la primera en català és “seny”.  La llista en castellà l’encapçala “chupóptero”. El web també fa una llista de palíndroms en totes les llengües. Es curiós que hi ha un palíndrom en alemany,  “Eibohphobie” que vol dir “por als palíndroms”. Els dos en català són “Català a l’atac” i “No sap pas on”.

Aquests palíndroms ens han fet pensar en el moment que viu la llengua catalana. Malgrat que a darrera hora se’n va aturar la tramitació, el nou projecte de llei de comunicació audiovisual espanyola desprotegeix la llengua catalana. I un altre atac prové de l’àmbit universitari. Les xarxes van plenes de clams d’alumnes universitaris catalans, els professors dels quals es passen al castellà a petició d’algun alumne de fora que ho demana, malgrat ser cursos anunciats en català.

Així que aprèn altres llengües, però “català a l’atac” per a protegir la llengua davant qui “no sap pas on” ha anat a parar: Catalunya.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,