La mort a 80 anys del filòsof Antonio Escohotado ha provocat la cada cop menys estranya unanimitat entre els ultres i la plana major pseudoprogre espanyola. Aquest professor, pioner en la seva posició antiprohibicionista de les drogues, somniava a assemblar-se a Hegel però finalment va derivar en una mena d’Ortega Gasset amb ecos de taberna o Tabàrnia, a l’alçada moral de Pérez Reverte o Sánchez Dragó.

En una entrevista a El Mundo, Escohotado va qualificar l’independentisme de “supremacista” atès que considerava que llurs defensors tenien “un complex d’inferioritat que, per projecció freudiana, convertien la seva fragilitat en aspiració”. Creia que no demanaven pas una equiparació sinó “complir una venjança històrica”; per tant de manera implícita admetia la discriminació duta a terme pel nacionalisme espanyol.

També assenyalava l’1-O com un cop d’Estat en una Catalunya “que porta 60 anys de rentat de cervell, perquè els expliquen una història diferent”. De fet, el 2019 va ser convidat al FAQS de TV3 on va fer befa dels qui no havien pogut recuperar els cadàvers de les víctimes de la dictadura.

Però tampoc va estalviar crítiques arbitràries a altres col·lectius, com ara els habitants d’Eivissa que definia com a “societat endogàmica de gent menuda i aspecte neandertal” –curiosament va acabar vivint a la illa–. Tampoc va dubtar gens a lloar Trump, de qui va dir que era més d’esquerres que Pablo Iglesias, a proclamar la inexistència de l’extrema dreta “perquè és un invent de l’extrema esquerra” i a emblanquir Abascal: el veia menys hipòcrita que els polítics del PP i no li detectava cap vincle ideològic amb Hitler.

Acusava el rojerío de manipular la història i defensava que el Valle de los Caídos s’havia de deixar tal i com estava. A Twitter l’abril de 2020 es va enorgullir de no haver votat mai el PP, si bé va admetre que Espanya necessitava un govern de “reconciliació nacional” amb PSOE, PP, Vox “i el que quedi de Ciutadans”. Per això sorprèn que personalitats teòricament d’ideologia tan diferent com la jornalista Patricia López, que va acreditar la participació de l’estat espanyol en els atemptats de les Rambles, l’hagi defensat de manera vehement a les xarxes en nom d’un lligam personal.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,