El passat dimecres un agent dels Mossos d’Esquadra va utilitzar una pistola elèctrica per a reduir una dona davant del CAP Creu de Barberà de Sabadell. Cal recordar que la introducció de la pistola elèctrica o Taser, tècnicament anomenada dispositiu conductor d’energia (DCE), va ser polèmica i precedida d’una comissió al Parlament de Catalunya.
La dona, de 26 anys, estava patint una crisi d’ansietat perquè, en aplicació dels protocols mèdics vinculats a la Covid-19, no li van permetre acompanyar la seva mare a una visita psiquiàtrica. El CAP i la doctora que atén la seva mare denunciaran la noia per amenaces i destrosses i asseguren que va ser necessari aturar el servei dues hores per la conducta de la pacient, que al mateix temps està preparant una denúncia contra l’agent que li va fer les descàrregues. La Paula va ser portada a l’hospital Parc Taulí i va ser detinguda per un delicte d’atemptat a l’autoritat, als agents i un altre de danys al centre mèdic i va passar la nit al calabós, on afirma que la van tractar bé.
En un comunicat públic Salut Mental Catalunya considera l’acció “totalment desproporcionada, violenta i inadmissible, carregada d’estigma i desconeixement cap a la salut mental, que vulnera els drets humans i té un efecte devastador en una persona en una situació de vulnerabilitat com aquesta”.
El Conseller d’Interior Miquel Samper, que aquest 2020 ha substituït el controvertit Miquel Buch, titular de la Conselleria quan van començar a utilitzar-se les pistoles elèctriques, va afirmar en roda de premsa que la utilització va ser proporcionada i seguint els protocols. Segons el protocol d’ús, només s’han d’utilitzar les eines i armes d’ús policial en les situacions en què hi hagi un risc racionalment greu per la vida o la integritat física dels agents o de terceres persones, o danys que puguin comportar un risc greu per la seguretat ciutadana.
D’altra banda, el conseller també ha justificat que en “una agitació tan important” hi havia el risc que la noia, “segurament amb la tensió arterial elevada”, patís un infart o una lipotímia amb una intervenció física dels agents. No ens consta que a les declaracions a l’ACN anés acompanyat d’un metge que donés suport a les seves afirmacions.
Un article a Reuters del 2019 explica com 49 persones van morir només al 2018 als Estats Units per ús de Taser i cita l’ús de drogues i la malaltia mental com factors que n’augmenten el risc. El Síndic de Greuges ha obert una investigació d’ofici per aclarir si es va seguir el protocol d’utilització del Taser.
D’altra banda Iridia, ONG molt present als mitjans de comunicació i que ha representat víctimes de la violència espanyola com Roger Español, ho ha considerat molt desproporcionat i preocupant i se’n ha fet ressò a les xarxes i en declaracions a la premsa. Iridia forma part de l’entorn dels Comuns (la seva codirectora Anaïs Franquesa va ser sòcia de despatx amb Jaume Asens) i el 2017 estava finançada majoritàriament per l’Ajuntament de Barcelona (51%) i la Open Society de George Soros (22%), segons consta a la seva memòria.
En l’àmbit polític, ERC de Sabadell ha demanat explicacions a Mossos i JuntsxCat i el Diputat al Congrés espanyol pel grup En comú Podem Joan Mena ha dit que imatges com aquestes són intolerables. Hi ha la circumstància que Covid19-Taser i Sabadell tenen un altre vincle: recentment la policia municipal ha adquirit pistoles Taser en el marc d’una partida pressupostària de 2’5 milions d’euros per implementar mesures durant la crisi del coronavirus amb l’argument de la reducció de contacte físic.