Totes elles consideren “un imperatiu legal i moral” que el Parlament renovi la direcció de la CCMA i afronti els reptes que han transformat ràpidament aquest àmbit, com ara els canvis en els hàbits de consum o l’eclosió de les fake news. La finalitat és doble: d’una banda, garantir uns mitjans independents i veraços més enllà del rèdit polític i, de l’altra, enfortir l’ús social del català, amenaçat per “sectors autoritaris i reaccionaris”.
Alhora, s’alerta del risc de deixar la comunicació en mans de grups privats “per les servituds que això implica respecte dels grans poders econòmics” i es posa èmfasi en la credibilitat davant “la pressió creixent de les notícies precuinades dels gabinets de premsa i la dependència de les agències de notícies”.
Els impulsors i signants recorden que el mandat de l’actual Consell de Govern de la Corporació està caducat i que la llei que estableix el nou mecanisme d’elecció es va aprovar l’octubre de 2019. Per aquest motiu insten les forces parlamentàries democràtiques a cercar un ampli consens lluny dels interessos partidistes i escoltar totes les parts implicades per bastir una estratègia a curt, mitjà i llarg termini.
La renovació, que consideren urgent, s’ha de fer per la majoria qualificada d’un mínim de dos terços del Parlament però amb la idea de situar als mitjans públics de la Generalitat “persones amb mèrits rellevants per a una gestió innovadora i independent” que no surtin d’una negociació entre formacions polítiques. “No podem permetre que la CCMA sigui tractada com un pastís per repartir”, recorden els promotors de la proposta, que avantposen la creació de continguts de qualitat atès que “els mitjans de comunicació públics, democràtics, plurals i en català són una eina fonamental per construir un futur compartit al nostre país”.