L’ajuntament de Premià de Dalt ha contractat els serveis de l’empresa ‘’Desokupa’’ com a assessora sobre les desocupacions d’habitatges que han estat esquatats. És el primer cop que una entitat pública es vincula amb aquesta empresa. En l’acord s’estipula que el cost de l’assessorament serà d’uns 3.000 euros a l’any.
El consistori assegura en un comunicat que valora els mètodes alternatius de l’empresa, que es basa en ‘’la resolució amistosa del conflicte existent’’. Segons Desokupa, el seu mètode consisteix a observar la casa esquatada durant uns dies i, quan es troba buida, permetre-hi l’ingrés dels propietaris legítims. A més a més, diuen, tan sols accepten encàrrecs de particulars, mai de bancs ni altres entitats.
Segons el batlle del municipi, no tenen en compte la ideologia de l’empresa, sinó la seva efectivitat i, a més a més, amb l’horari d’hivern, bandes criminals aprofiten per a esquatar habitatges en les hores fosques.
Desokupa, però, ha estat el centre de diverses polèmiques al llarg del temps. Diverses entitats van denunciar que aquesta empresa recorre a amenaces i coaccions per tal que els ‘okupes’ deixin els habitatges. La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca també va denunciar que les immobiliàries i els bancs sol·liciten els seus serveis per a fer fora a la gent de les cases sense haver passat abans pel jutge.
Val a dir que la llei espanyola és molt tolerant amb l’esquatament d’habitatges. Al contrari que d’altres països occidentals en què solament cal que el propietari mostri que l’immoble és seu per a desallotjar-lo al mateix dia, a l’estat espanyol l’ordre de desquatament ha de passar pels jutjats i l’espera pot durar anys.
La Generalitat ha anunciat una reforma legal que permetria a les comunitats de veïns i als municipis demanar el desallotjament d’un habitatge amb ocupants conflictius.