La Universitat de Barcelona i la Federació Salut Mental Catalunya han creat un xatbot de Telegram per fer recerca participativa sobre les xarxes de suport social en salut mental. La singularitat d’aquest projecte és que les coinvestigadores són persones amb experiència i vivències pròpies en salut mental i les seves famílies. Un xatbot de persones a persones que compta amb 222 relats de 32 testimonis que pateixen problemes en aquest àmbit.
‘CoActuem per la salut mental’ és una iniciativa de ciència ciutadana emmarcada dins del projecte CoAct, que ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea. Per mitjà d’un innovador xatbot de Telegram completament anònim les persones participants reben diàriament un relat real sobre salut mental, el qual han de llegir curosament i respondre atenent la seva experiència personal. La participació està oberta a tota la ciutadania major de 18 anys.
A diferència del xatbot “ordinari” -programa informàtic dissenyat per simular converses amb humans a través d’Internet-, aquest xatbot envia missatges que no han estat generats per cap bot, concretament relats viscuts per les persones coinvestigadores del projecte, molts d’ells il·lustrats. Els continguts dels relats estan disponibles en català, castellà, anglès i alemany.
Endemés, aquest estudi vol identificar les xarxes de suport social existents a l’entorn quotidià i que faciliten el benestar emocional, xarxes que es generen de manera informal i no professionalitzada. Aportarà noves dades científiques per poder comprendre millor el valor de les xarxes de suport social, que actuen com a factor preventiu de les situacions d’aïllament i exclusió. Una deliberació pública posterior permetrà concretar i validar aquelles mesures que caldria impulsar a curt, a mig i a llarg termini per part de la pròpia comunitat de l’àmbit de la salut mental o del conjunt de la societat.
Actualment hi participen 300 persones anònimes i l’objectiu és que en siguin 2.000. Al juliol de 2022 es presentaran les conclusions. Per prendre-hi part tan sols cal descarregar-se Telegram, registrar-s’hi amb el número de mòbil, clicar sobre la lupa i posar ‘CoActuem per a la salut mental’. El xatbot està ubicat en un servidor dins la Universitat de Barcelona, que en cap moment conserva el número de telèfon ni el nom d’usuari a Telegram de la persona participant, identificada per mitjà d’una sèrie de dígits que proporciona l’aplicació. La persona participant manté una comunicació anònima amb el xatbot, de manera que ningú pot saber si hi està subscrita, i solament ella es comunica amb el xatbot, per la qual cosa no rep missatges directes de ningú.