El divendres 20 de maig va tenir lloc a la Val d’Aran la conferència ‘’Per qué autogovernar-mos? Aran un autogovèrn ath servici des persones’’. Una conferència oferta per Unitat d’Aran en què la Síndica d’Aran, Maria Vergés, ha parlat sobre les actuacions realitzades pel Conselh Generau d’Aran durant aquesta legislatura, parlar de la importància de l’autogovern aranès i donar la imatge de proximitat amb la ciutadania.
‘’La voluntat del govern d’Aran ha estat sempre la de dur a terme aquestes conferències de forma anual’’ ha dit. ‘’A través d’aquests actes, al Conselh Generau d’Aran volem no només rendir comptes de les actuacions realitzades per la màxima institució aranesa, sinó també de fer arribar la importància de l’autogovern i les nostres institucions’’.
‘’El nostre dret a l’autonomia resideix en la identitat pròpia de la Val d’Aran, un territori que té una llengua, una cultura i una història que ens han permès, a dia d’avui, comptar amb unes institucions pròpies a través de les quals dur a terme una gestió de proximitat’’, a més a més, la síndica afegia ‘’aquesta gestió de proximitat, que fica a les persones al centre de les accions, ha demostrat la seva eficàcia durant la pandèmia i, per aquest motiu, hem d’insistir i insistirem per a aconseguir la consolidació de major quotes d’autogovern possibles’’, ha dit quan la incidència d’afectats per la Covid-19 a la Val d’Aran ha estat de les més altes de Catalunya amb 3.477 contagis en una població de 10.175 habitants segons el departament de Salut.
A més a més també ha dit ‘’El que volem, en el Conselh Generau, és obtenir una millora del finançament de la màxima institució aranesa, el desplegament efectiu de l’autonomia d’Aran i la cooperació institucional i territorial dels governs de Catalunya i l’estat per a mantenir la gestió de proximitat, per a aconseguir un desenvolupament territorial econòmic, tecnològic i ambiental i per a impulsar la llengua i la cultura araneses com a raó de ser i com a element clau de cohesió social. En definitiva, el que volem és donar contingut real a l’autonomia política de la Val d’Aran’’.
El que sembla que la Síndica d’Aran no ha explicat, és que a transferència de competències i el finançament es decideix a través d’una comissió bilateral que es troba un cop l’any en què formen part el govern de la Generalitat i el Conselh Generau.
Segons hem pogut saber a Catdavant, la Síndica d’Aran va enviar una carta a Pere Aragonès en què li demanava que destinés el pressupost de la consulta sobre els JJOO a tornar el deute que té amb l’Aran. Curiosament, la Generalitat de Catalunya no hi té cap deute, i, com hem dit en el paràgraf anterior, el finançament d’Aran i els pagaments estan decidits per un acord entre les dues institucions. En el moment d’escriure aquesta notícia desconeixem la resposta d’Aragonès. Suposem que l’objectiu d’aquesta maniobra és la de fer creure que la Generalitat de Catalunya menysprea l’Aran i que Unitat d’Aran i la seva Síndica són els únics capaços de fer-hi front.
Pel que fa a la llengua, la Síndica parla d’un infrafinançament de l’aranès amb una partida d’uns 100.000 euros, cosa que és falsa, atès que tan sols el finançament de l’Institut d’Estudis Aranesi-Acadèmia Aranesa dera Lengua Occitana compta amb el doble de diners.