El Parlament gallec ha aprovat gràcies als vots del PP i el BNG una reforma de la llei de salut que estableix sancions de fins a 600.000 euros per cometre infraccions sobre la salut pública, entre les quals es troba la negativa injustificada a la vaccinació. Els socialistes, que s’hi han oposat, consideren que l’obligatorietat de la vaccinació pot envalentir els negacionistes de la Covid-19 i solament s’hauria de fixar en circumstàncies molt específiques.
Es tracta d’una decisió que afegeix llenya al foc en el marc del conflicte permanent i encreuament de retrets entre govern central i Comunitats Autònomes pel que fa a competències i assumpció de responsabilitats. L’executiu de Pedro Sánchez té la possibilitat de presentar recurs d’inconstitucionalitat contra una decisió que ja ha estat aplaudida pel conseller de Sanitat de Cantàbria, que és socialista, i refusada per Astúries.
Alguns constitucionalistes gallecs han hagut de fer veritables acrobàcies per a justificar-ne la compatibilitat amb la Carta Magna, amb el pretext que solament caldrà acreditar-hi uns fonaments epidemiològics i de prescripció científica. Aquests juristes invoquen una llei franquista de 1944, modificada el 1980, que preveu que els vaccins contra la verola, la diftèria i altres infeccions puguin ésser declarats obligatoris pel govern central quan ho consideri idoni atenent la gravetat i freqüència dels casos.
El president del bufet Lorenzo Advocats ha advertit que la llei hi té un encaix constitucional difícil perquè es fonamenta en el desenvolupament de legislació bàsica que escau a l’Estat en quant a sanitat interior, i recorda que les restriccions de drets fonamentals han d’ésser previstes en lleis orgàniques, no pas ordinàries.
A l’espera que el govern central faci algun pas, Galícia està enllestint la vaccinació de 200.000 persones grans i ha encetat un relaxament de les mesures econòmiques i de mobilitat.