El rebuig del PSOE envers la regulació dels lloguers, la reflexió pública del ministre Ábalos -“l’habitatge és un dret però també és una valor de negoci”- i l’hemorràgia fluïda dels desnonaments han revifat la polèmica d’una qüestió de rerefons pervers. El proppassat estiu la majoritat de televisions espanyoles van fomentar la criminalització del moviment ‘okupa’ i no pas per casualitat, atès que els protagonistes d’aquesta història tenen tants lligams mediàtics com afinitat amb règims antidemocràtics, en un país de vora 3,5 milions d’habitatges buits.
El 2019, la família March va pagar 557 milions d’euros per Securitas Direct i Telefónica en va pagar 305 per Prosegur Alarmas. Dels 1.100 milions que, el 2017, va obtenir la família March de la venda de les accions d’ACS a Florentino Pérez, en va investir 557 en Verisure, la matriu sueca de l’empresa Securitas Direct. Banquer, empresari i contrabandista –Cambó el va qualificar com “el darrer pirata del Mediterrani”-, Juan March va fundar la companyia Transmediterránea i després la Banca que duia el seu cognom, el 1926.
Ja havia estat protegit per Primo de Rivera i, el 1936, el seu ajut esdevingué essencial per al cop d’Estat, al qual va finançar amb 100 milions de pessetes i amb el pagament del lloguer del Dragon Rapide, l’avió que transportà Franco de Tenerife fins al Marroc, on va prendre les regnes de l’exèrcit d’Àfrica. Això va permetre el dictador de remetre les unitats delit d’Àfrica fins a Sevilla en avions de l’Alemanya nazi.
Mentre era al govern central, el PP va renovar o signar 130.282 contractes amb Securitas Direct, empresa en què el nou patró d’Idealista va investir 115 milions d’euros el proppassat setembre. L’empresa, que va ser ésser acusada d’ensenyar als seus comercials a difondre falsos robatoris amb l’objecte de vendre més alarmes, va tancar l’exercici de 2019 amb un benefici net atribuït de 18,8%.
Però les arrels i lligams de Prosegur tampoc no són exemplars: l’empresa va néixer fruit de l’encàrrec de l’argentí Amadeo Juncadella –s’havia fet ric durant el govern d’Isabelita Perón- i de José López Rega -ministre organitzador del grup terrorista paramilitar Aliança Anticomunista Argentina (AAA)- a Herbert Gut, que el 1976 se’n va anar a Espanya per a fundar-hi Prosegur. L’empresa de seguida va rebre el suport i complicitat d’importants sectors del franquisme com Arias Salgado (pare) i va ésser presidida per Martín Villa, l’exministre de la dictadura indagat per crims de lesa humanitat per una jutgessa argentina.
La presidenta i principal accionista de l’empresa és Helena Revoredo, dona de Gut, amb una fortuna de vora 1.400 milions i membre durant deu anys del Consell d’Administració de Mediaset Espanya, propietària de Telecinco. Fa uns anys, l’exministre d’Exteriors Margallo -el de l’afer Gibraltar- va atorgar a Prosegur un contracte de dos milions i al cap de dos dies la multinacional hi anunciava un ERTO; Trillo -el de la infame gestió del Yak-42- també hi va assignar contractes per valor de 7 milions d’euros quan era ministre de Defensa.