“Periodisme és explicar el que algú no vol que s’expliqui, tota la resta són relacions públiques”. La frase s’atribueix a George Orwell (Eric Blair), autor de “1984”, “Rebel·lió a la granja” i “Homenatge a Catalunya”, malgrat sembla que no és cert que mai la digués.
Independentment de si la va dir o no, a Catdavant —que avui tornem com a fet puntual amb dos articles, en motiu del sisè aniversari dels atacs del 17-A (als quals hem dedicat un grapat d’articles compromesos)— la fem nostra.
És per això que podem dir que el tuitaire gens estrella (tan sols 569 seguidors, quan escrivim aquest article), @FavetAlan, ha donat una lliçó de periodisme a tots els professionals de Catalunya i el món.
El tuitaire ha dedicat els darrers dies a revisitar el relat de TV3 del 17-A i —amb l’avantatge que suposen els vídeos i informacions aparegudes posteriorment, principalment el 2020 en motiu del judici— ha arribat a conclusions esfereïdores, fins i tot per a ell mateix, sobre el joc de trilers que, principalment Mossos i TV3, van executar per instaurar, dins la psicologia del poble de Catalunya, un relat premeditadament fals i ple de contradiccions inacceptables.
Aquella tarda de maleït record, TV3 —que a partir del març tenia un nou responsable màxim com a director de Televisió de Catalunya, Vicent Sanchis— i Mossos —amb Josep Lluís Trapero de Major a partir de l’abril (després de 10 anys que el càrrec restés vacant), i Patrícia Plaja com a portaveu del cos (després “premiada” i nomenada portaveu del Govern)— ens van mentir premeditadament.
Més de 30 vegades es va afirmar que es treballava amb la hipòtesi que els autors anaven armats i estaven atrinxerats en un restaurant. Hipòtesi que TV3, de cop i volta, va tancar sense cap explicació raonable, fet que es podria, de manera molt matussera, provar de defensar pel caos i els nervis del moment. Però, vídeos i testimonis apareguts posteriorment demostren que un turista va estar a punt d’agafar Abouyacoub, que la seva identificació era a la furgoneta i que va ser vist entrant a la Boqueria (acció filmada mentre la travessava), fets que haurien d’haver posat la foto de Younes Abouyacoub a TV3 al cap de pocs minuts. És a dir que Mossos i TV3 van treballar coordinadament per garantir la fugida d’Abouyacoup del lloc dels fets, ocultant-ne la foto i permetent que travessés Barcelona tot vestint una camisa de ratlles, que l’identificava a la vista dels ciutadans i, sobretot, de la policia.
Aquest encobriment permet Abouyacoub, segons la versió oficial, travessar la ciutat i assassinar Pau Pérez, fet que no podria passar a cap policia del món atès que, fa moltes dècades, funcionen amb emissora de ràdio —per la qual, obligatòriament, haurien transmès la descripció de Younes Abouyacoub, garantint-ne, així, la detenció immediata.
Ens han enganyat en tot. No podem saber qui són els autors, ni les víctimes, ni podem creure que pensessin atacar la Sagrada Família, la Torre Eiffel, el camp del Barça, ni tampoc que sigui un atemptat islamista.
Sembla que fins després de la independència —i un cop alliberats mitjans, policia, lleis i tribunals al servei de l’ocupant espanyol— no podrem saber la veritat del que va passar, si no és que els responsables dels Mossos o TV3 ho confessin voluntàriament.
Clama al cel que cap mitjà de comunicació, ni a Catalunya ni a fora, hagi desmuntat el relat oficial ple de contradiccions criminals. Tampoc no ens consta que les investigacions de @FavetAlan hagin despertat interès dels mitjans, i Catdavant torna a ser l’únic mitjà a publicar-les, com ja va passar amb els àudios de la cimera Donec Perficiam, el 2020.
Per anar desmuntant les mentides oficials, val la pena seguir @FavetAlan.
I avui dijous a les 19.30, pel canal de la RIC a YouTube, hi haurà un programa especial per a desmuntar les mentides oficials del 17-A.