Xnet qualifica de “greu atac” a la llibertat d’informació i la governança democràtica l’avantprojecte de Llei de protecció dels informants i ha demanat als jornalistes i ONG que pressionin per esmenar-la. Aquesta plataforma assegura que el redactat exclou de la protecció parts molt importants de la casuística com ara l’experiència d’entitats i països que treballen en l’àmbit, així com els precedents a Espanya.

Endemés, insta a ampliar la definició del concepte “informant” i “alertador” i detecta manca de protecció dels intermediaris i facilitadors com ara jornalistes i ONG; també subratlla la importància de garantir l’anonimat i no limitar la llibertat de determinar el canal d’informació.

La plataforma creu que qualsevol persona que s’enfronti a un risc de represàlies pel fet d’haver alertat sobre abusos que afecten l’interès públic ha de gaudir de la protecció, més enllà que l’informant sigui de l’àmbit laboral. Xnet recorda que la majoria de casos de corrupció a Espanya s’han afrontat quan s’han pogut emprar canals no institucionals i alerta que l’avantprojecte obliga a denunciar primer davant les institucions abans d’informar l’opinió pública. Finalment, Xnet reclama una autoritat independent que protegeixi l’informant.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,