FACUA-Consumidors en Acció ha exigit ​​al Ministeri de Consum que expliqui per què fa cinc mesos que amaga una alerta alimentària desfermada arran de la detecció d’ous d’origen espanyol contaminats amb salmonel·losi el setembre del 2021 a França, un brot que ha provocat 272 afectats i dos morts.

A principis de febrer, el Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties i l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (ECDC i EFSA, per les sigles en anglès) van elaborar un report conjunt en què van recopilar les conclusions de la seva investigació sobre aquest brot de salmonel·losi, que afecta, almenys, sis països europeus.

Dels 272 casos confirmats n’hi ha 216 a França, 22 a Espanya, 12 als Països Baixos, 12 al Regne Unit, 7 a Noruega i 3 a Dinamarca. L’origen del brot es trobaria en tres granges de productors espanyols distribuïts per un mateix proveïdor, que l’informe de l’ECDC i l’EFSA només identifica com a Centre Espanyol d’Envasat A (Spanish Packing Centre A).

Segons revela el mateix document, l’alerta es va originar el setembre del 2021 a França, després que es detectessin diversos casos de salmonel·losi en restaurants que s’havien proveït d’ous distribuïts pel Centre Espanyol d’Envasat A. Després que les autoritats sanitàries franceses aixequessin l’alerta mitjançant la Xarxa d’Alerta Alimentària Europea (Rasff), l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), que depèn del Ministeri de Consum, va comunicar a Brussel·les dies més tard –entre el 17 i el 23 de setembre– que havia iniciat una investigació sobre les granges espanyoles que distribuïen a aquest proveïdor.

En aquest sentit, Facua considera inacceptable que l’Aesan no actués amb més transparència i es fes ressò de l’alerta de les autoritats franceses, per tal de traslladar als consumidors espanyols la màxima informació sobre els productes afectats. La investigació europea assenyala que a més d’ous frescos per al consum directe, les granges espanyoles connectades amb el brot també destinaven part de la seva producció a altres indústries alimentàries, cosa que podria augmentar el grau d’extensió dels ous afectats.

De la mateixa manera, l’associació assenyala que aquesta actitud de l’Aesan podria significar que durant els darrers cinc mesos els consumidors han pogut consumir o adquirir ous de les granges afectades pel brot sense haver-ne tingut coneixement. Fins ara, l’Agència encara no s’ha pronunciat sobre el brot de salmonel·losi, que a Espanya ha provocat 22 casos. Al seu lloc web segueix sense haver-hi cap informació d’alerta, ni tampoc ha respost a l’escrit que Facua li va enviar el 16 de febrer passat i en què l’instava a donar a conèixer tota la informació que tingués disponible.

Actualment, encara se segueix sense conèixer el nom o l’abast del proveïdor dels ous afectats, que l’informe de les autoritats europees identifica només com a Centre Espanyol d’Envasat A. Facua considera que aquesta situació constitueix una manca d’informació i transparència absoluta, ja que fins ara no s’han publicat dades específiques que permetin als consumidors conèixer l’origen de la contaminació alimentària, quines actuacions s’estan duent a terme per protegir els consumidors, la identitat dels productors i el proveïdor, els lots, les marques i noms dels productes afectats o si hi ha més granges implicades.

L’associació adverteix que el report assenyala que el risc de noves infeccions pels lots d’ous afectats continua sent elevat. La seva investigació conclou que la soca en qüestió podria estar circulant per més granges, per la qual cosa podrien existir noves infeccions en els propers mesos.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , ,