La proposició de la llei trans registrada per ERC, JxCat, CUP, Compromís, Más País i Nueva Canarias s’ha vist frenada al Congreso per l’abstenció del PSOE, que fa poc va fer el mateix amb una proposta del PP que permetrà la tornada de les curses de braus a RTVE. Les diferències entre els socis de govern han resultat letals: mentre que Podem defensava el canvi de sexe amb la sola declaració de l’interessat, el PSOE empraven el pretext de la manca de seguretat jurídica.

Les finalitats de la proposta eren regular l’autodeterminació de gènere, que la transsexualitat ja no fos considerada una patologia i la possibilitat del canvi de sexe registral sense necessitat de tractament mèdic ni report. La ministra Montero ha hagut de demanar perdó per l’endarreriment de la iniciativa i per no haver tirat endavant.

Un total de trenta municipis catalans havien demanat l’aprovació de la llei: Terrassa, Ripollet, Sabadell, Canovelles, Sils, Polinyà, Santa Eulàlia de Riuprimer, Talamanca, Amer, Tordera, Tona, Barcelona, Vacarisses, El Picat, Santa Cristina d’Aro, Santa Susanna, Maials, Canet de Mar, La Bisbal de l’Empordà, Sant Gregori, Llambilles, Fornells de la Selva, Palau-solità i Plegamans, Prats de Lluçanets, Viladecavalls, Sant Joan de les Abadesses, Premià de Mar, Manresa, Olot, Blanes i Cassà de la Selva.

Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, havia demanat al PSOE que tingués valentia “en un marc de creixement de l’odi i l’extrema dreta”, atenent al fet que els drets i llibertats de les persones trans “són un deute històric que urgeix restablir per dignitat i salut democràtica”. Però des del Congreso va haver de veure com el PSOE es feia enrere.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,