Les discriminacions lingüístiques no solament es produeixen a l’Estat espanyol sinó també s’exerceixen en altres grans països amb passat i tradició imperialista. Com ara a Rússia, on Alexei Ivanov ha rebutjat declarar en rus en un judici perquè volia fer-ho en komi.

Es tracta d’una llengua uràlica emparentada amb el finès, el sami, l’estonià i l’hongarès que actualment parlen vora 160.000 persones. És oficial, juntament amb el rus, a la regió de Komi situada al nord-est dels Urals i és una de les moltes llengües del territori rus que s’hi troben minoritzades, atès que malgrat s’ensenyen a les escoles públiques des de 2018 per llei ja no és obligatori.

Ivanov, detingut pels aldarulls contra la detenció d’Alexei Navalny, va haver d’aguantar les provocacions de la jutgessa amb frases que podrien traslladar-se a molts països: “Tens passaport rus?”, “Vius a Rússia!”, “Et vas graduar en una escola russa!” o “Ja comença el circ”. L’activista va respondre-li que viu a la República de Komi, on conviuen dues llengües oficials, i que té dret a expressar-se en la seva llengua materna. La jutgessa va manar la presència d’un intèrpret per a resoldre el problema.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , ,