La Plataforma per la Llengua va ser una de les entitats participants a l’acte de presentació de l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona, que es va realitzar al Saló de Cent de l’Ajuntament de la capital catalana. La conclusió del report és que les vulneracions lingüístiques són el quart motiu de discriminació a la ciutat, per darrere de les racistes, les xenòfobes i les de discapacitat

Tot i ser un any marcat per la pandèmia, les discriminacions lingüístiques no han disminuït, atès que el report en recull 47, dues més que l’any anterior. D’aquestes, el 70% succeeixen en l’àmbit privat, sobretot en les relacions de consum, i cal destacar que són el segon motiu de discriminació per part de les empreses i les entitats privades a Barcelona. 

Pel que fa a la resta de vulneracions lingüístiques a la capital catalana, el 25% són perpetrades per l’administració pública. Agustí Tola, delegat territorial de Plataforma per la Llengua Barcelonès, va recordar que la llei és clara en aquests casos perquè reconeix el dret de ser entès i atès en català pels treballadors públics. En aquest sentit, Tola va exigir a les administracions públiques i als seus representants que vetllin pel compliment de les lleis i facin del català una llengua de cohesió social.

Una de cada deu discriminacions a Barcelona recollides a l’informe té com a origen l’ús de la llengua: les discriminacions per raó de llengua sovint comporten un tracte vexatori en forma de violència verbal, com també un tracte diferenciat en la prestació de serveis o en l’accés a la informació. 

Endemés, la Plataforma assegura que aquestes discriminacions continuen sense un reconeixement oficial explícit per algunes administracions que accepten o normalitzen la imposició del castellà. Així, les discriminacions lingüístiques sovint són menyspreades i considerades vulneracions menors, fet que complica la majoria dels processos d’intermediació i denúncia administrativa. 

Per contra, la notícia positiva és que la plataforma Disney Plus ja ofereix la nova trilogia completa de ‘Star Wars’ en català: fins ara només comptava amb ‘Els últims jedi’ i ara s’hi ha incorporat ‘El despertar de la força’ i ‘L’ascens de Skywalker’.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,