Les autoritats espanyoles disposen del 2021 per a avançar de manera significativa en la neteja de les 40 hectàrees contaminades de plutoni a la pedania de Palomares, a Cuevas de Almanzora (Almeria). Davant de la inacció dels laboratoris espanyols, un equip de la televisió alemanya ZDF va concloure en un report del 2012 que la zona del costat del cementiri, on s’havien cultivat síndries, presentava índexs de radioactivitat més alts que els de Txernòbil. La Comissió Europea va advertir Espanya de la necessitat de completar una recomanació formulada el 2010 per a complir l’article 35 del Tractat Euratom. L’objectiu és eliminar les substàncies contaminants del sòl per tal que pugui ésser usat com a dipòsit a llarg termini.

José Ignacio Domínguez, militar retirat i advocat mediambiental, critica que la sola mesura pal·liativa adoptada en els darrers deu anys hagi estat el tancament de les terres per a poder-les urbanitzar. El pla de rehabilitació és paralitzat i el plutoni existent és el mateix que ja hi havia el 1966, llevat del que s’hagi pogut escampar en aquest temps. L’accident nuclear va ésser fruit d’un xoc entre dues aeronaus de les forces aèries dels Estats Units, una de les quals transportava bombes atòmiques.

Segons Domínguez, aquell famós bany de Fraga i tres ministres franquistes més es va concebre com una operació de propaganda: al marge de les sospites que realment aquest fet passés en una altra platja, la mar era neta el 1966 i la contaminació no la va afectar fins al 1973, quan una riuada hi va arrossegar nombrosos quilograms de plutoni que eren dipositats a la zona de l’horta, al costat del riu Almanzora.

El Centre d’Investigacions Energètiques, Medioambientals i Tecnològiques (CIEMAT) preveu que el cim de radioactivitat arribi el 2030, puix que aleshores el plutoni s’haurà transformat en americi. De fet, una anàlisi recent demostra que aquesta substància ja és ara present en alguns carrers de Palomares. L’advocat medioambiental assegura que tant el CIEMAT com el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) coneixen aquestes dades però no fan res per a solucionar-les per por de crear mala maror amb els Estats Units. A més, hi ha un dany colateral impossible de controlar: el fet que el vent, la pluja i la fauna silvestre s’emportin partícules radioactives fora de la zona afectada. El govern espanyol refusa de desclassificar els documents de Palomares i la causa roman a l’Audiència espanyola, pendent de sentència.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , , ,