El fort temporal de neu a la capital espanyola ha ensopegat amb respostes i actituds ben diferents, atenent les persones que l’han gestionat. Pel que fa als polítics la resposta ha estat populista, amb vídeos d’Almeida i Casado que feien vergonya: el batlle de Madrid -amb un calçat adient per a un acte protocol·lari i una pala simbòlica-, demanava voluntaris per a netejar els carrers de la ciutat; i el president del PP treia neu de la part lateral de diversos centres de salut i la duia al mig de les portes; una feina totalment inútil. Mentre Almeida i Ayuso demanaven als madridencs que no sortissin pas de casa, el marit de la presidenta de la Comunitat de Madrid practicava snowboard pels carrers de la capital.

El Sindicat de Bombers Forestals encara no entén per què la Comunitat de Madrid no va demanar-hi ajut, atès que podia oferir-hi 500 treballadors, 30 vehicles especialitzats i 60 4×4. Dos infermers van haver de caminar 22 quilòmetres sota unes condicions climatològiques adverses per a prendre el relleu als companys de l’Hospital 12 d’Octubre i, anant a l’altre extrem: Telepizza obligava els seus repartidors a portar els encàrrecs a peu, i un grup de treballadors d’una botiga de Zara havien de fer-hi nit perquè l’empresa no els va permetre de tancar l’establiment. I mentre un home amb cognoms reveladors (Trillo i Arespacochaga -com el darrer batlle franquista de Madrid), pantalons curts i una bandera espanyola anava amunt i avall en nom d’una desconeguda missió, 4.000 persones i més de 1.800 nens continuaven sense llum ni electricitat a la Cañada Real.

Enmig de la cortina de fum del temporal de neu i fred, el rebut de la llum s’encaria 27% i el del gas 22%, davant de la còmplice indiferència del govern espanyol més progressista de la història. Un sensesostre de 73 anys, a qui havien rebutjat una pensió digna, ha mort congelat al barri madridenc de Carabanchel. Però no ha estat un cas aïllat: la tragèdia s’ha repetit a Calatayud, Barcelona i també a Vigo, on el batlle va malbaratar 10 milions d’euros en llums de tipus led per a il·luminar les festes de Nadal.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , ,