El músic i creador del Festival i el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) Jordi Fàbregas ha mort a 69 anys, en no poder superar una afecció cardíaca crònica de la qual va ser operat d’urgència la nit de Reis. Director i programador del festival durant 33 anys, el proppassat setembre va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la tasca de recuperació i promoció de la música popular i tradicional catalana. Una activitat realitzada del barri de Gràcia estant però amb presència a tot els Països Catalans i que incloïa una programació musical regular i nombrosos tallers seguits per vora 350 alumnes. “Prefereixo anomenar-los usuaris perquè el concepte és de taller i no d’escola música reglada”, va dir Fàbregas, convençut que el relleu generacional artístic ja estava en marxa.

Per bé que no li agradava treure pit dels guardons – “està bé que de tant en tant et reconeguin però no ens agrada que ens plantin en una vitrina i un museu sinó que preferim treballar dia a dia”- en va rebre uns quants i de destacats: una Medalla d’Honor de Barcelona el 2006 per haver contribuït a la difusió de la música folk a Catalunya, una altra el 2000 a l’Associació Cultural TRAM que va crear a finals dels 80, tres Premis Nacionals i el Premi Memorial Francesc Macià 2016 de la Fundació Josep Irla al Centre Artesà Tradicionàrius, per la promoció de la música d’arrel tradicional dels Països Catalans.

Els companys del CAT han decidit que el millor homenatge és seguir la programació del festival, que Fàbregas hauria d’haver inaugurat el dia 15 amb l’espectacle ‘Almanac’. “Nosaltres pretenem que al festival passin coses singulars i la gent hi ve a veure coses irrepetibles”, assegurava.