Tal com n’informàvem  fa uns dies, el govern neerlandès va dimitir per l’escàndol de la pressió injustificada contra milers de famílies que en rebien ajuts. La situació de feblesa del govern s’ha agreujat amb tres nits d’aldarulls a moltes ciutats neerlandeses, d’ençà l’aplicació del cobrefoc entre les 21 i les 4:30 hores, mesura que a Holanda recorda l’ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Llibertat i Holanda són dos conceptes històricament lligats: recordem que es van alliberar del jou castellà després de 80 anys de guerra, abans de començar el seu Segle d’Or; que a Bèlgica i Països Baixos tenen un home del sac castellà; i que a l’hora de coaccionar els menuts hom els amenaça que vindrà el Duque de Alba, si no mengen o no volen anar a dormir.

Les darreres tres nits, hi ha hagut aldarulls a Amsterdam, Rotterdam i Den Haag,  a Holanda estricta, i a d’altres ciutats com ara Den Bosch que, precisament els cosmopolites de l’ABC i la resta de la caverna, continuen a anomenar Bolduque, contracció de Bosque del Duque (res a veure amb el d’Alba!).

La destrucció de comerços ha generat una resposta contundent per les autoritats de diverses ciutats, que han fet servir gasos lacrimògens i canons d’aigua, i han detingut més de 300 persones, fins ara. Les protestes, considerades les més importants dels darrers 40 anys, s’estenen a tot al país, de Friesland, al nord, fins a Noord-Brabant, al sud.

Llegeix articles amb temes relacionats: , , , , , ,