Aquest any 2020 és molt difícil en tots els àmbits de la vida per motius que no cal explicar, si no és que acabes d’arribar d’una altra galàxia. En el camp de la música ha estat un any de suspensió de concerts, de músics tot fent vídeos de casa estant i reedicions de discs més o menys mítics que estan d’aniversari.

Per això destaca l’aparició de ‘Letter to you’, el  vintè d’estudi d’en Springsteen i el primer amb la E Street Band des que fa 6 anys va aparèixer “High hopes”. El disc es va enregistrar en cinc dies a l’estudi que el músic té a casa seva. Consta de 12 cançons, 9 de noves i 3 de primers dels 70 (“Jenny needs a Shooter” “If I was the priest” i “Song for the orphans”).

El disc gira al voltant dels components de la E Street Band, en Clarence Clemons i en Danny Federici, morts fa uns anys i també  George Theiss, mort al 2018 i que va ser company seu a The Castiles, una de les primeres bandes de Bruce. Això es fa palès especialment a “Ghosts”, “Last manstanding” i ” I’ll  see you in my dreams”.

En el disc destaquen molt la secció rítmica del bateria Max Weinberg i el baix d’en Gary W. Tallent. També el saxo d’en Jack Clemmons recorda el seu inimitable oncle Clarence “Big Man” Clemmons, mentre que la influència d’en Bob Dylan és present a les cançons antigues. No debades, n’Springsteen era considerat el nou Dylan quan va començar.

El disc, on les imatges de cotxes van deixant pas a les de trens, combina les potents “Burning Train” amb les intimistes “One minute you are here”, “Letter to you” (primer senzill) i “House of 1000 guitars”, cançó preferida de n’Sprinsteen. La crítica als polítics que no compleixen allò que prometen de “Rainmaker” i l’espiritual “The power of prayer” completen un disc rodó, que supera les males crítiques rebudes per “Western Stars”.

Sembla que n’Springsteen, que acaba de fer 71 anys i la E Street Band, podrien anar de gira al 2021. Aquells qui volem la independència esperem que no calgui gaire per poder fer-ne el concert de celebració, on “The Boss” pugui cantar “Independence day”.