L’estat francès, la regió que ha pres el nom d’Occitània i el departament dels Pirineus Orientals (que és el nom que l’administració francesa ha donat a la Catalunya Nord), han signat un acord per tal de garantir que en 10 anys tots els alumnes nord-catalans puguin aprendre català a totes les fases de l’ensenyament, de maternal fins a la universitat sigui en immersiu, bilingüe o iniciació. L’objectiu que tenen ara és el de poder redactar un conveni que precisi com es farà. El projecte l’ha dut a terme l’OPLC (Oficina Pública de la Llengua Catalana) amb la participació de l’Acadèmia de Montpeller.

 Segons aquest acord, el Ministeri de l’Educació Nacional francès ha de donar més mitjans per a l’ensenyament del català. El primer que es farà serà ampliar la llista d’establiments escolars que imparteixen l’assignatura de català.

 A llarg termini s’espera que els alumnes que ho desitgin puguin acabar els estudis sent totalment bilingües. Els models que s’han pres són els sistemes educatius destinats a les altres llengües anomenades regionals de l’estat francès com el bretó, el basc, el cors o l’alsacià.

Llegeix articles amb temes relacionats: , ,